E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31570
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1

Darbnespējas lapas periods, par kuru saņemts slimības pabalsts, neietekmē vecāku pabalsta apmēru

J
jautā:
18. janvārī, 2024
Elīna

Labdien! Kā tiek aprēķināts vecāku pabalsts, ja pēdējo 12 mēnešu laikā, neskaitot pēdējos divus mēnešus, ir bijušas slimības lapas vairākos mēnešos? Gan A lapa, gan B lapa. Piemēram, ja mana alga ik mēnesi ir 1000 eiro bruto, bet vienā mēnesī ir saņemts 500 eiro bruto, jo divas nedēļas ir B lapa uz bērna slimošanas laiku, tad B lapa netiek ierēķināta un sanāk šos 500 eiro dalīt uz mēneša kalendārajām dienām, piemēram, 31?

A
atbild:
22. janvārī, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts.

Ja vidējās iemaksu algas noteikšanas perioda daļā apdrošināšanas iemaksu alga nav bijusi pārejošas darbnespējas (darbnespējas lapa “B”), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai bērna kopšanas atvaļinājuma dēļ, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu nosaka, attiecīgajā periodā neieskaitot minētās dienas.

Piemēram, ja vidējās iemaksu algas aprēķina perioda mēnesī, kurā ir 31 kalendārā diena, darbnespējas lapa “B” sakarā ar slima bērna kopšanu jums ir bijusi izsniegta par 14 dienām, tad vidējās iemaksu algas aprēķinā šajā mēnesī tiks norādīta jūsu darba alga un 17 dienas.

Tas nozīmē, ka darbnespējas periods, par kuru saņēmāt slimības pabalstu, nelabvēlīgi neietekmēs vecāku pabalsta apmēru, jo šis periods tiks izslēgts no vidējās algas aprēķināšanas perioda.

Vidējo iemaksu algu attiecīgajam pabalstam aprēķina tikai par to periodu, kurā ir gūti darba ienākumi. Līdz ar to darbnespējas lapas periods, par kuru saņemts slimības pabalsts, neietekmē pabalstu apmēru.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas