E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31549
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
5
5

Atbildība par aplokšņu algu izmaksu

J
jautā:
17. janvārī, 2024
Ilja

Labdien! Ir izveidojusies šāda situācija: uzņēmumā, kurā strādāju, daļa algas tiek izmaksāta skaidrā naudā (aploksnēs), un uzņēmuma direktors man uzticēja šo uzdevumu, lai gan es ieņemu tehnikas remonta meistara amatu, kā arī veicu ceha meistara darbu (vadu darba procesu). Direktors apliecināja: tā kā manam amatam nav nekādas saistības ar naudu, es neuzņemos nekādu juridisku atbildību par aplokšņu algu sadali. Vai par šāda veida pārkāpumu ir atbildīgs cilvēks, kurš faktiski izdara šo pārkāpumu, vai direktors? Ja es nonākšu policijas redzeslokā, izplatot šīs aploksnes, kādas sekas tas radīs man un pašam direktoram? Paldies par atbildi!

A
atbild:
25. janvārī, 2024

Par darba samaksas noteikumu pārkāpšanu Krimināllikuma 217.1 pantā ir paredzēta kriminālatbildība. Atbilstoši minētajam pantam par grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksāšanu, ja tas izdarīts ievērojamā apmērā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz trim gadiem.

Juridiskajā literatūrā norādīts, ka noziedzīgā nodarījuma subjekts ir darba devējs, kurš izmaksā darba samaksu, kas nav uzrādīta grāmatvedības uzskaitē. Līdz ar to, lai arī jūs neatbilstat noziedzīgā nodarījuma speciālajam subjektam – darba devējam –, jūsu izklāstītajā gadījumā varētu runāt par noziedzīgā nodarījuma atbalstīšanu atbilstoši Krimināllikuma 20. panta ceturtajai daļai. Jūs, iespējams, varētu saukt pie kriminālatbildības. Līdz ar to no jūsu situācijas izklāsta varētu izrietēt, ka darba devējs cenšas sevi pasargāt no iespējamās kriminālatbildības iestāšanās, faktiski noveļot atbildību uz darbinieku.  

Vienlaikus norādāms, ka pamats saukšanai pie kriminālatbildības ir ievērojama apmēra konstatēšana. Saskaņā ar likuma “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 23.1 panta pirmo daļu atbildība par Krimināllikumā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, kas izdarīts ievērojamā apmērā, iestājas tad, ja noziedzīga nodarījuma priekšmeta kopējā vērtība nodarījuma izdarīšanas brīdī nav bijusi mazāka par desmit tai laikā Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu kopsummu. Priekšmeta vērtība nosakāma atbilstoši tirgus cenām vai tām pielīdzinātām cenām nodarījuma izdarīšanas laikā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas