SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
16. septembrī, 2024
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tieslietas
5
5

Veikti apjomīgi grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā – pāreja uz divu veidu cietumiem

Stājas spēkā 01.09.2024.

Pāreja uz divu veidu cietumiem soda izpildi padarīs efektīvāku, un notiesātais varēs ātrāk nonākt soda izciešanas režīma pakāpē, kurā iespējams intensīvāk iesaistīties resocializācijas pasākumos.

FOTO: Ivars Soikāns, LETA.

2024. gada 1. septembrī stājās spēkā vērienīgi grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā, kuri paredz pāreju uz divu veidu cietumu sistēmu, kā arī citus būtiskus brīvības atņemšanas soda izpildes regulējuma pilnveidojumus, kas soda izpildes procesu padarīs raitāku un efektīvāku.

Likumprojekta “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā” anotācijā norādīts, ka to mērķis ir veikt būtiskas izmaiņas esošajā brīvības atņemšanas iestāžu sistēmā, kā arī noteikt citus svarīgus Latvijas Sodu izpildes kodeksa (turpmāk – Kodekss) regulējuma pilnveidojumus.

Atbilstoši grozījumiem, kas stājās spēkā 1. septembrī, būtiskākās izmaiņas, kuras veiktas Kodeksā, ir:

  • pāreja uz divu veidu cietumu sistēmu;
  • noteikti jauni notiesāto grupēšanas nosacījumi;
  • soda izciešanas uzsākšana arī slēgtā cietuma augstākajā pakāpē;
  • uz pusi samazināts laiks, kam jāpaiet pēc pārkāpuma izdarīšanas, lai notiesātais varētu pretendēt uz režīma mīkstināšanu;
  • precizēti notiesāto pienākumi, atrodoties ārpus brīvības atņemšanas iestādes;
  • iespēja notiesātos, kas soda izciešanu uzsāka audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem, pēc pilngadības sasniegšanas pārvietot ne tikai uz slēgtā cietuma augstāko pakāpi, bet arī atklāto cietumu.

Pāreja uz divu veidu cietumu sistēmu

Līdz šim notiesātie brīvības atņemšanas sodu izcieta triju veidu brīvības atņemšanas iestādēs (piecos dažādos režīmos):

  • slēgtajā cietumā (augstākā un zemākā pakāpe);
  • daļēji slēgtajā cietumā (augstākā un zemākā pakāpe);
  • atklātajā cietumā.

No 2024. gada 1. septembra notiesātie, kuri ir pilngadīgi, brīvības atņemšanas sodu izcieš divu veidu brīvības atņemšanas iestādēs (trīs režīmos):

  • slēgtajā cietumā (augstākā un zemākā pakāpe);
  • atklātajā cietumā.

“Attiecīgā pāreja soda izpildi padarīs efektīvāku, notiesātajam būs iespējas ātrāk nonākt soda izciešanas režīma pakāpē, kurā iespējams intensīvāk iesaistīties resocializācijas pasākumos. Turklāt arī administratīvo resursu patēriņš minētajā sistēmā ir mazāks,” norāda Tieslietu ministrija (TM).

Papildus TM skaidro, ka mērķis pārejai uz divu veidu cietumu sistēmu (slēgtais un atklātais cietums) ir veidot raitāku soda izpildi un panākt ātrāku notiesātā nokļūšanu tajā soda izciešanas režīma pakāpē, no kuras iespējama nokļūšana atklātajā cietumā un var pretendēt uz nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu, kurā iespējama intensīvāka resocializācija.

Jauni notiesāto grupēšanas nosacījumi un soda izciešanas uzsākšana arī slēgtā cietuma augstākajā pakāpē

Kā vēstīts likumprojekta anotācijā, Kodeksā noteikta virkne izmaiņu, kas izriet no pārejas uz divu veidu cietumu sistēmu notiesātajiem, kuri ir pilngadīgi, piemēram, paredzēti jauni notiesāto grupēšanas nosacījumi, tos iedalot pēc izdarītā nozieguma smaguma, piespriestā soda ilguma, soda veida un vainas formas.

Ievērojot izdarītā noziedzīgā nodarījuma smagumu un piemēroto sodu, jaunajā divu veidu cietumu sistēmā noteiktām pilngadīgo notiesāto kategorijām paredzēta soda izciešanas uzsākšana arī slēgtā cietuma augstākajā pakāpē.

TM uzsver – iespēja soda izciešanu uzsākt slēgtā cietuma augstākajā pakāpē novērsīs situāciju, ka lielākā daļa notiesāto sodu uzsāk slēgtā cietuma zemākajā pakāpē, kur ir vismazākā iespēja iesaistīties resocializācijā.

Tāpat Kodeksā noteikts princips, ka notiesātais:

  • kurš sodu uzsāk izciest slēgtā cietuma augstākajā soda izciešanas režīma pakāpē, par rupjiem vai sistemātiskiem pārkāpumiem var nonākt arī slēgtā cietuma zemākajā pakāpē, saglabājot iespēju pēc noteiktu kritēriju izpildes atkal virzīties soda progresīvās izpildes sistēmā soda mīkstināšanas virzienā;
  • kurš sodu uzsāk izciest atklātajā cietumā, par rupjiem un sistemātiskiem pārkāpumiem atbilstoši soda pastiprināšanai var nonākt slēgtajā cietumā.

Jaunā sistēma nodrošina adekvātas reakcijas iespēju uz notiesātā uzvedību, vienlaikus saglabājot izdevību notiesātajam atkārtoti virzīties soda progresīvās izpildes sistēmā.

Uz pusi samazināts termiņš, lai notiesātais varētu pretendēt uz režīma mīkstināšanu

Ar grozījumiem saglabāti jau iepriekš pastāvošie pamatprincipi notiesāto virzībai soda progresīvās izpildes sistēmā, nosakot, ka tā būs atkarīga no izciestās soda daļas, uzvedības un sasniegtajiem resocializācijas rezultātiem (t. sk. resocializācijas plāna izpildes), pausts likumprojekta anotācijā.

TM paskaidro, ka līdz reformai notiesātie nevarēja nokļūt uz vieglāku soda izciešanas režīmu (cietumu vai pakāpi), ja viņiem bija spēkā esošs sods par izdarītu pārkāpumu.

Veiktās izmaiņas Kodeksā attiecīgo periodu uz pusi samazina. “Konkrētais nosacījums attiecas uz visiem notiesātajiem visos cietumos,” akcentē TM.

Saskaņā ar iepriekš minēto turpmāk:

  • slēgtā cietuma soda izciešanas režīma zemākajā pakāpē notiesātajam jāizcieš ne mazāk kā viena ceturtdaļa no piespriestā soda (uz mūžu notiesātajiem – ne mazāk kā septiņi gadi), lai pretendētu uz pārvietošanu uz slēgtā cietuma augstāko pakāpi;
  • slēgtā cietuma soda izciešanas režīma augstākajā pakāpē notiesātajam jāizcieš ne mazāk kā viena ceturtdaļa no piespriestā soda (uz mūžu notiesātajiem – ne mazāk kā 10 gadi), lai pretendētu uz pārvietošanu uz atklāto cietumu.

Sistēma paredz raitāku soda izpildi, jo notiesātie, kuri soda izciešanu uzsāks slēgtā cietuma zemākajā pakāpē, atklātajā cietumā varēs nonākt pēc puses no soda izciešanas, savukārt tie, kas soda izciešanu uzsāks slēgtā cietuma augstākajā pakāpē, atklātajā cietumā varēs nonākt jau pēc vienas ceturtdaļas no soda izciešanas.

Tas nozīmē ātrāku notiesātā nokļūšanu tādā soda izciešanas režīma pakāpē, kurā iespējama intensīvāka resocializācija un nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana.

Notiesātajam ievērojot un izpildot noteiktos kritērijus, viņš varēs ātrāk nonākt atklātajā cietumā, kur ir plašākas iespējas, piemēram, strādāt algotu darbu, mācīties ārpus ieslodzījuma vietas.

Anotācijā uzsvērts, ka jaunā divu veidu cietumu sistēma būs labvēlīga arī visiem notiesātajiem, kuri jau patlaban izcieš sodu.

Proti, no 2024. gada 1. septembra notiesātie var lūgt izvērtēšanas komisijā izvērtēt jautājumu par soda izpildes režīma mīkstināšanu, ja viņi atbilst visiem Kodeksā noteiktajiem kritērijiem (piemēram, izciesta paredzētā soda daļa u. tml.).

Precizēti notiesāto pienākumi, atrodoties ārpus brīvības atņemšanas iestādes

TM informē, ka jaunais regulējums paredz arī citus risinājumus raitākai soda izpildei, kā, piemēram, pilnveidoti organizatoriskie jautājumi, uz mūžu notiesāto iespējas izciest sodu, notiesāto resocializācijas process, regulējums par notiesāto pienākumiem, atrodoties ārpus brīvības atņemšanas iestādes. 

Turpmāk Kodeksā tiek noteikts, ka notiesātajam, kuram brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks devis atļauju īslaicīgi atstāt brīvības atņemšanas iestādes teritoriju:

  • aizliegts atstāt atļaujā noteikto uzturēšanās vietu laikposmā no plkst. 22.00 līdz plkst. 06.00;
  • aizliegts izbraukt no atļaujā noteiktās administratīvās teritorijas bez brīvības atņemšanas iestādes atļaujas;
  • aizliegts atstāt Latvijas Republikas teritoriju;
  • aizliegts atrasties ārpus atļaujā norādītās teritorijas;
  • ir pienākums nekavējoties informēt brīvības atņemšanas iestādi, ja objektīvu un iepriekš neparedzamu vai nenovēršamu apstākļu dēļ atļaujā norādītajā laikā nav iespējams atgriezties brīvības atņemšanas iestādē, un atgriezties tajā, tiklīdz tāda iespēja radīsies;
  • aizliegts apmeklēt azartspēļu norises vietas;
  • aizliegts lietot alkoholu, narkotiskās vai citas apreibinošās vielas;
  • ir pienākums atļaujā noteiktajā laikā sniegt informāciju par savu atrašanās vietu, telefoniski sazinoties ar brīvības atņemšanas iestādes administrāciju.

Nemainās kārtība, kādā sodu uzsāk izciest nepilngadīgie

Kā norāda TM, spēkā stājušās izmaiņas paredz pāreju uz divu veidu cietumu sistēmu, tomēr reforma skar tikai pilngadīgās notiesātās personas: “Grozījumi nemaina kārtību, kādā sodu uzsāk izciest nepilngadīgie un personas, kuras noziedzīgu nodarījumu izdarīja, būdamas nepilngadīgas.”

Izmaiņās noteikta individualizēta pieeja to pilngadīgo notiesāto turpmākajai virzībai jaunajā divu veidu cietumu sistēmā, kuri soda izciešanu uzsāka audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem un, atrodoties tajā, sasniedza pilngadību.

“Grozījumi paredz iespēju minētos notiesātos pēc pilngadības sasniegšanas pārvietot ne tikai uz slēgtā cietuma augstāko pakāpi, bet arī atklāto cietumu,” paskaidro TM.

Jaunie noteikumi par notiesāto sadalījumu brīvības atņemšanas iestādēs vai soda izciešanas režīma pakāpēs attiecas uz notiesātajiem, kuri soda izciešanu uzsāka pēc 2024. gada 1. septembra.

Ar visām Kodeksā veiktajām izmaiņām var iepazīties šeit.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI