E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31517
Lasīšanai: 2 minūtes

Maternitātes un vecāku pabalsts, pārtraucot darba attiecības, un par bērniem ar mazu vecuma starpību

J
jautā:
14. janvārī, 2024
Aiva

Labdien!
Vēlos uzdot jautājumu par pabalstiem trīs BKA pēc kārtas.
Visu šo laiku esmu atradusies darba attiecībās. Piemēram, ar 1. jūliju tiek atvērta trešā BKA pirmsdzemdību lapa B, bet ar 1. jūniju darbā uzrakstu atlūgumu (“Ja persona ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma zaudē darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu, maternitātes pabalstu izmaksā par visu grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku, par kuru izsniegta darbnespējas lapa.”). Vai man pienāksies maternitātes un vecāku pabalsts?
Ar otro bērnu BKA ir līdz 2025. gada 15. janvārim. Kā maksās vecāku pabalstu, ja ar 1. jūliju tiek atvērta trešā BKA pirmsdzemdību lapa B?

A
atbild:
01. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu var saņemt arī tad, ja sieviete, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā, zaudējusi darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma. Ja sievietei ir piešķirts maternitātes pabalsts, viņai par šo bērnu ir tiesības arī uz vecāku pabalstu, tomēr tikai tā pamatdaļu. Lai saņemtu vecāku pabalsta nenododamo daļu, kas ir divi mēneši katram no vecākiem, jābūt darba attiecībās un jāatrodas darba devēja piešķirtajā bērna kopšanas atvaļinājumā.

No jautājumā minētā piemēra saprotams, ka darbnespējas lapa B trešajam grūtniecības atvaļinājumam tiks atvērta, kad māmiņa vēl saņems vecāku pabalstu par iepriekšējo bērnu. Atbilde līdzīgā situācijā ir sniegta LV portāla e-konsultācijā “Kā vecākiem maksā pabalstus, ja piedzimst bērni ar mazu vecuma starpību”.

Ja vecākiem individuālajās situācijās ir jautājumi par pabalstiem, jāsazinās ar VSAA, rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas