E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31505
Lasīšanai: 7 minūtes

Kā maksā mājokļa pabalstu

J
jautā:
13. janvārī, 2024
Anna

Labdien! Divi pieaugušie (vīrs, sieva), divi nepilngadīgi bērni. Īrējam dzīvokli, ir trūcīgās mājsaimniecības statuss, ko katrus trīs mēnešus pagarina. Lielāko daļu par dzīvokli sanāk palīdzēt sociālajam dienestam, jo ienākumi nav lieli. Starp mājas apsaimniekotāju un sociālo dienestu ir noslēgts līgums. Kā tas izskatās un kas tur rakstīts, nevaru pateikt, bet samaksu apsaimniekotājam maksā pašvaldības sociālais dienests. Sociālais dienests nestrādā kā pulkstenis. Var saprast, ka ir daudz klientu. Bet mājas apsaimniekotājs visu laiku jautā mums, kad tiks samaksāts. Piemēram, šobrīd ir sarakstīts lēmums par trim mēnešiem, ir zināms, cik tiks samaksāts, bet pagaidām pusotra mēneša laikā nekas nav maksāts, jo mēnesi bija izskatīšana. Apsaimniekotājs ir jau atsūtījis brīdinājumu, ka visu laiku maksājumi nāk ar kavēšanos, un pēc līguma, ja kavē vismaz divas nedēļas, var vienpusēji atkāpties no līguma. Zvanot uz sociālo dienestu, saka: vajagot gaidīt. Viss sarakstīts, viss būšot (lēmums arī ir). Vai apsaimniekotājs var bez tiesas atsūtīt kādu papīru, ka ir jāpamet dzīvojamā telpa? Brīdinājumā rakstīts: ja atkārtosies kavējumi, tad lūgs atbrīvot telpas divu nedēļu laikā. Nevar saprast, kāds līgums ir apsaimniekotājam ar sociālo dienestu, ja īrnieki var tikt izlikti ārā. Reiz zvanīja un prasīja: vai nu maksājiet, vai nu rakstīšu brīdinājumu. Nācās aizņemties naudu, to uzreiz sociālais dienests skaitīja kā mūsu ienākumus, un nākamajā periodā mājokļa pabalsts bija mazāks, tāpat arī vajadzēja atdot parādu. Sanāca, ka apsaimniekotājam nekas nemainījās. Vieni un tie paši cipari, jo sociālais dienests vēlāk ieskaitīja trūkstošo summu, bet īrniekam nākamajā periodā par dzīvokli tika sniegta mazāka palīdzība. Ienākumi ģimenei, protams pēc fakta nav mainījušies. Bet par atdoto parādu nekādi izdevumi tie vairs nebija. Galvenais jautājums ir, vai apsaimniekotājs var rīkoties, kā grib, ja sociālais dienests kādu apstākļu dēļ kavē maksājumu? Vai vismaz tas notiek godīgi, tiesas ceļā. Nav saprotams, par kādu sadarbošanos starp apsaimniekotāju un sociālo dienestu ir runa.

A
atbild:
19. janvārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

No situācijas izklāsta saprotams, ka pašvaldībā kā trūcīga mājsaimniecība saņemat sociālo palīdzību – mājokļa pabalstu, ko piešķir sociālais dienests.

Labklājības ministrijas tīmekļvietnē ir pieejams skaidrojums par galvenajiem mājokļa pabalsta nosacījumiem.:

Mājsaimniecības materiālo situāciju izvērtē un mājokļa pabalstu aprēķina un piešķir uz trim kalendāra mēnešiem, ja mājsaimniecībā ir vismaz viena persona darbspējīgā vecumā.

Tas noteikts Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. panta otrajā daļā un Ministru kabineta noteikumu Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu3.1 daļā.

Mājokļa pabalstu izmaksā ne retāk kā reizi trijos mēnešos, izņemot mājokļa pabalstu cietā kurināmā iegādei, kuru var izmaksāt vienā vai vairākās reizēs kalendāra gada laikā.

Piešķirto mājokļa pabalstu pārskaita apsaimniekotājam (apkure, ūdens uzsildīšana, ūdensapgāde, pārējie maksājumi apsaimniekotājam), citiem pakalpojumu sniedzējiem (gāze, elektrība, telekomunikācijas, utt.) un kurināmā piegādātājam vai uz iesniedzēja norādīto kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu vai izmaksā iesniedzējam skaidrā naudā.

Ja mājsaimniecībai pēc lēmuma par mājokļa pabalsta piešķiršanu pieņemšanas palielinās izdevumi par mājokli, tad sociālais dienests, pamatojoties uz iesniegumu par mājokļa pabalsta pārrēķinu un iesniegtajiem rēķiniem vai kvītīm, pārrēķina mājokļa pabalstu par iepriekšējiem trim kalendāra mēnešiem no iesnieguma par mājokļa pabalsta pārrēķinu iesniegšanas.

Ja mājsaimniecībai deklarācijas periodā nav aprēķināts un piešķirts mājokļa pabalsts, tad tai ir tiesības pieprasīt sociālajam dienestam veikt mājokļa pabalsta aprēķinu ne vairāk kā par deklarācijas perioda iepriekšējiem trim kalendāra mēnešiem, uzrādot rēķinus vai kvītis par katru konkrēto mēnesi.

Tas ir skaidrojums par likumā un Ministru kabineta noteikumos paredzēto. Pašvaldība saistošajos noteikumos var būt noteikusi detalizētāku kārtību, taču tā nevar būt nelabvēlīgāka iedzīvotājiem, salīdzinot ar likumā paredzēto.

Jums kā sociālās palīdzības saņēmējiem iespējami precīzi (un nesebojot) jāievēro termiņi, kuros iesniedzami mājokļa pabalsta saņemšanai nepieciešamie dokumenti.

Par brīdinājumiem. Protams, apsaimniekotājs nav ieinteresēts kreditēt maksājumu kavētājus. Taču arī īres līguma uzteikšanai ir sava kārtība.

Īres līguma nosacījumiem ir jābūt saskaņā ar likumu (Civillikuma tiesību normām par īres tiesiskajām attiecībām un Dzīvojamo telpu īres likuma tiesību normām). Ja kāds līguma punkts ir pretrunā ar spēkā esošo likumdošanu, tad tas nav spēkā.

Dzīvojamo telpu īres likuma 24. pantā ir noteikts minimālais divu mēnešu termiņš maksājumu kavējumiem, lai izīrētājam būtu pamats un tiesības vienpusēji atkāpties no līguma, bet tiesību normā ir paredzēts arī izņēmums: ja vien dzīvojamās telpas īres līgumā nav noteikts lielāks pieļaujamais kavēto maksājumu apmērs. Tātad, ja īres līgumā nav noteikts cits termiņš, kas ir ilgāks par diviem mēnešiem, tad ir piemērojams likumā noteiktais termiņš (2 mēneši), un tikai tad, kad īrnieks nav veicis maksājumus divu mēnešu laikā, izīrētājs var uzteikt īres līgumu.

Dzīvojamo telpu īres likuma 27. panta pirmā daļa paredz, ka izīrētājam īrnieks ir jābrīdina rakstveidā par īres līguma uzteikumu vismaz vienu mēnesi iepriekš, ja dzīvojamās telpas īres līguma termiņš nepārsniedz 10 gadus.

Tomēr arī šajā gadījumā, ja situācija nonāk līdz domstarpībām, kad tiek pieņemti radikāli lēmumi, būs svarīgi, kāda ir sociālā dienesta un apsaimniekotāja vienošanās par maksājumiem, kas mājsaimniecībām tiek piešķirti kā mājokļa pabalsts, piemēram, kādos termiņos tie tiek pārskaitīti apsaimniekotājam un kā tas noticis praktiski.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 294 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas