E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31500
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kas atbild par patvaļīgu būvniecību

J
jautā:
13. janvārī, 2024
Linda

Ar hipotekāro kredītu vēlamies iegādāties nekustamo īpašumu – privātmāju ar zemi. Uzsākot dokumentu kārtošanu, sapratām, ka tagadējais īpašnieks ir patvaļīgi izbūvējis vannas istabu, kas būvju kadastrālās uzmērīšanas lietā iepriekš nav bijusi, un veicis arī citu sienu pārbūvi (it kā apgalvo, ka nesošās nav aiztiktas). Ko tas nozīmē mums kā pircējiem? Vai mums tiks piemērots sods, ja iegādāsimies šādu īpašumu? Kādi turpmākie soļi mums jāveic? Vēlamies saprast, kādas būs iespējamās papildu izmaksas. Cik ilgs laiks mums tiek dots, lai visu savestu kārtībā? Tāpat nav skaidrs, vai māja nav tikusi samazināta (būvju kadastrālās uzmērīšanas lietā minēti ap 80 m2, bet realitātē ir ap 70 m2). Vērtētāja atzinums vēl nav bijis. Pirms ņemam vērtētāju, vēlamies kaut nedaudz saprast iepriekš minētās lietas. Paldies!

A
atbild:
16. janvārī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Būvniecības likuma 19. panta trešā daļa noteic, ka “par patvaļīgas būvniecības seku novēršanu atbild zemesgabala īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs, bet, ja šādi būvdarbi veikti būvē, tad būves īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs. Apbūves tiesības gadījumā par patvaļīgas būvniecības seku novēršanu atbild apbūves tiesīgais. Ja būvdarbi veikti neatbilstoši būvprojektam, uz kura pamata būvvalde vai institūcija, kura pilda būvvaldes funkcijas, ir izdevusi būvatļauju vai akceptējusi būvniecības ieceri, tad par patvaļīgas būvniecības seku novēršanu atbild būvniecības ierosinātājs vai tā tiesību pārņēmējs”.

Savukārt sodi par patvaļīgu būvniecību ir noteikti šī likuma 25. pantā.

Ja ēkā ir konstatēta patvaļīga būvniecība, tā ir jānovērš pašreizējam īpašniekam – arī tad, ja pārkāpumus ir veicis iepriekšējais saimnieks. Turklāt kredītiestādes rūpīgi skatās, lai ēka būtu uzbūvēta likumīgi un pēc apstiprināta projekta.

Lai novērstu patvaļīgas būvniecības sekas, jums ar visiem dokumentiem būtu jāvēršas pie sertificēta būvspeciālista, kurš vislabāk varēs pateikt, vai iespējama patvaļīgās būvniecības legalizācija.

Vairāk par šo tēmu varat lasīt LV portāla publikācijā “Patvaļīga privātmājas būvniecība – izplatītākie pārkāpumi un iespējamie risinājumi”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas