E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31427
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājuma kompensācijas aprēķins, ja darbinieks ilgstoši nav strādājis

J
jautā:
07. janvārī, 2024
Andrejs

Neizmantotā atvaļinājuma kompensācijas aprēķins.
2023. gada 22. decembrī darba devējs iesniedza uzteikumu atbilstoši Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktam. Neesmu bijis darbspējīgs no 2023. gada 12. jūnija līdz 2024. gada 4. janvārim. Par kādu periodu neizmantotā atvaļinājuma kompensācijai tiks aprēķināta vidējā izpeļņa? Ir neizmantotas 57 kalendāra dienas jeb 36 darba dienas.

A
atbild:
12. janvārī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Vidējās izpeļņas aprēķinam piemēro Darba likuma 75. pantā noteikto regulējumu. Visos gadījumos, kad darbiniekam saskaņā ar šo likumu izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī prēmijām. Ja pēdējo sešu vai vairāk mēnešu laikā darbinieks nav strādājis un viņam nav izmaksāta darba samaksa, vidējo izpeļņu aprēķina no darba samaksas par darbu sešos kalendāra mēnešos pirms attaisnotās prombūtnes perioda sākuma. Darba devējs atvaļinājuma laikā apmaksā tikai darba dienas (stundas).

Pēc jautājumā ietvertā situācijas apraksta secināms, ka vidējā izpeļņa tiks aprēķināta par visu neizmantotā atvaļinājuma laiku no darba samaksas periodā no 2022. gada decembra līdz 2023. gada maijam.

Laikā, kas dod tiesības uz darba devēja apmaksātu atvaļinājumu, ieskaita laiku, kad darbinieks bijis faktiski nodarbināts pie attiecīgā darba devēja, un laiku, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, tostarp pārejošas darbnespējas laiku (DL 152. pants).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas