E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31368
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Nomātas telpas var nodot patapinājumā, ja to pieļauj nomas līguma nosacījumi

J
jautā:
03. janvārī, 2024
Elīna

Labdien! Es kā pašnodarbinātais īrēju vienu telpu lielveikala biroju daļā. Vai varu nepiederošu telpu mutiski patapināt SIA, kurā pati esmu valdē? Vai varbūt tas nav nepieciešams, un telpu varu izmantot reizē kā pašnodarbinātais un SIA? Gan es, gan SIA darbojas saistībā ar interešu izglītību bērniem un jauniešiem.

A
atbild:
17. janvārī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar Civillikuma 1947. pantu patapinājums (lietošanas aizdevums) ir līgums, ar kuru kādam nodod lietu bez atlīdzības, bet noteiktai lietošanai, ar nosacījumu atdot to pašu lietu. Par patapinājuma priekšmetu var būt arī nekustamais īpašums. Turklāt likums ļauj patapināt arī lietas, kas neatrodas patapinātāja (patapinājuma devēja) īpašumā (skat. Civillikuma 1948. pantu). Tādējādi likums pieļauj patapināt arī jūsu nomāto telpu.

Vienlaikus jāvērš jūsu uzmanība, ka nomas līguma, uz kura pamata lietojat telpu, nosacījumi var liegt tiesības nodot telpu kādas citas personas lietošanā uz jebkāda tiesiska pamata, tostarp nododot tās patapinājumā minētajai SIA. Tādējādi pirms patapinājuma darījuma noslēgšanas jums būtu jāiepazīstas ar telpas nomas līguma nosacījumiem un ar telpas nomnieku jāvienojas par telpas nodošanu patapinājumā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 295 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas