E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31313
Lasīšanai: 2 minūtes

Piešķirot atvaļinājumu, pēc iespējas jāņem vērā darbinieka vēlmes

J
jautā:
21. decembrī, 2023
Anna

Labdien! Vai darba devējam ir atļauts noteikt termiņu, līdz kuram var pieteikt atvaļinājumu (piemēram, noteikt, ka šogad plānotais atvaļinājums jāpiesaka līdz 10. decembrim, citādi tas tiks noraidīts)? Pat ja tā ir tikai viena diena. Paldies!

A
atbild:
29. decembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Saskaņā ar Darba likumu atvaļinājuma izmantošana ir darbinieka un darba devēja vienošanās. To piešķir par darbinieka individuālo darba gadu. Likums noteic, ka atvaļinājumu piešķir uz darbinieka iesnieguma pamata (pusēm vienojoties) vai pēc iepriekš sastādīta un apstiprināta atvaļinājuma grafika. Uzņēmumā var būt noteikta iekšējā kārtība, kā notiek atvaļinājuma pieteikšana (ievērojot Darba likumu). 

Darba likuma 150. panta otrā daļa paredz, ka darba devējam, piešķirot darbiniekam ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, ir pienākums pēc iespējas ņemt vērā – nevis izpildīt – darbinieka vēlmes. Tas nozīmē, ka lēmumu par atvaļinājuma piešķiršanu pieņem darba devējs. Tādējādi darba devējs var darbiniekam atteikt atvaļinājuma izmantošanu konkrētajā laikā, ja to nosaka nepieciešamība nodrošināt nepārtrauktu uzņēmuma darba gaitu (piemēram, darbinieku nav iespējams aizvietot). Tad pusēm jāvienojas par citu atvaļinājuma izmantošanas laiku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 166 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas