E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31280
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kā iegūt informāciju par kooperatīvās sabiedrības valdi

J
jautā:
18. decembrī, 2023
ILMAA

Labdien! Vai, aizbildinoties ar Datu aizsardzības likumu, kooperatīva mājas iedzīvotāju pārstāvis ir tiesīgs neizpaust mājas iedzīvotāju un valdes locekļu kontaktinformāciju? Mājas pārstāvis ir izolēts no pārstāvamajiem subjektiem un valdes locekļiem, kuri pieņem lēmumus. Nav iespējams arī rakstveidā uzdot jautājumus, jo valde informāciju nesaņem, bet priekšsēdētājs neatbild.

A
atbild:
04. janvārī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jēkabs Treijs, zvērināts advokāts

Atbildot uz lasītāja uzdoto jautājumu, diemžēl jāsecina, ka precīzu atbildi nav iespējams sniegt, neiepazīstoties ar konkrētās kooperatīvās sabiedrības statūtiem un privātuma politiku (Datu regulas īstenošanas kārtību konkrētajā kooperatīvajā sabiedrībā). Vairāk par to, kas ir privātuma politika, varat lasīt Datu valsts inspekcijas mājaslapā šeit.

Kooperatīvo sabiedrību darbību regulē Kooperatīvo sabiedrību likums. Kooperatīvās sabiedrības reģistrē Uzņēmumu reģistrā, kooperatīvo sabiedrību izpildinstitūcija ir valde. Vispārīgu informāciju par jebkuru Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros ierakstīto subjektu bez maksas var iegūt Uzņēmumu reģistra interneta vietnē šeit, t. sk. reģistrēto subjektu statūtus, valdes locekļu vārdus un uzvārdus.

Kooperatīvo sabiedrību likuma 11. panta pirmās daļas 5. punktā noteikts, ka kooperatīvās sabiedrības dibināšanas līgumā norādāma adrese, kurā sasniedzama valde. Kooperatīvās sabiedrības norādītajā juridiskajā adresē valdei ir jābūt sasniedzamai.

Nevērtējot konkrētās kooperatīvās sabiedrības pārvaldības dokumentus un privātuma politiku, norādāms, ka jebkurai personai bez maksas ir pieejama informācija par kooperatīvās sabiedrības valdi un adresi, kurā tā sasniedzama. Attiecīgi ikvienai personai ir iespējams sasniegt valdi norādītajā adresē.

Tas, vai kooperatīvās sabiedrības valdei publiski vai biedriem ir jādara zināma valdes locekļu papildu kontaktinformācija (e-pasts, tālruņa numurs), būtu jāvērtē, iepazīstoties ar konkrētās kooperatīvās sabiedrības statūtiem, dibināšanas līgumu. Tāpēc secinājumu par to, vai Datu regulas un Fizisko personu datu aizsardzības likuma normas piemērotas pamatoti, lai nesniegtu informāciju, šobrīd ir neiespējami izdarīt.

Lasītājam ieteicams iepazīties ar publiski pieejamajiem kooperatīvās sabiedrības pārvaldības dokumentiem un mēģināt sasniegt valdi sabiedrības juridiskajā adresē, piemēram, vēršoties ar attiecīgu iesniegumu vai citu dokumentu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 258 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas