E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31211
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai, īrējot dzīvokli, var saņemt mājokļa pabalstu

J
jautā:
12. decembrī, 2023
Antra

Labdien! Esmu divu bērnu māmiņa. Esmu atgriezusies ar bērniņiem atpakaļ savā valstī. Lieta ir tāda, ka stāvu rindā uz sociālo dzīvokli. Pagaidām dzīvojam pie maniem vecākiem. Vai ir iespēja, ka es varu iet īrēt dzīvokli un valsts man īres naudu atmaksās?

A
atbild:
15. decembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” ir paredzēts materiāls atbalsts ar mājokļa lietošanu saistīto izdevumu apmaksai. Likuma 25. pantā noteikts: mājokļa pabalstu kā pamata sociālās palīdzības pabalstu pašvaldība piešķir Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktajā kārtībā.

Lai saņemtu mājokļa pabalstu, jāvēršas pašvaldības sociālajā dienestā. Sociālais dienests, lemjot par mājokļa pabalsta piešķiršanu, vērtē mājsaimniecības materiālo situāciju. Ja ir tiesības uz mājokļa pabalstu, tad tajā ietilpst arī īres maksa un izdevumi par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu (siltumenerģija apkures un karstā ūdens nodrošināšanai, elektroenerģija, ūdens, dabasgāze, kanalizācijas vai asenizācijas nodrošināšana, sadzīves atkritumu apsaimniekošana), ar telekomunikāciju pakalpojumiem un internetu saistītie izdevumi. Ne vienmēr mājokļa pabalsts sedz pilnu summu par mājokļa īri un komunālajiem pakalpojumiem. Jo izdevumu pozīcijām ir noteiktas normas.

Mājokļa pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp garantētā minimālā ienākuma (GMI) sliekšņa summu mājsaimniecībai, kas reizināta ar attiecīgu koeficientu (ja mājsaimniecībā ir bērni, tad tiek piemērots koeficients 2) un normatīvajos aktos noteiktajiem izdevumiem par mājokli un mājsaimniecības kopējiem ienākumiem.

Šogad GMI slieksnis pirmajai personai ir 125 eiro, katrai nākamajai – 87,50 eiro. Nākamgad minimālie sliekšņi būs lielāki: pirmajai personai mājsaimniecībā – 137 eiro, katrai nākamajai – 96 eiro.

Ja sociālais dienests noteiks tiesības uz pabalstu, tad aprēķinās arī tā apmēru, pamatojoties uz jūsu iesniegtajiem dokumentiem.

Mājokļa pabalstu var pieprasīt mājsaimniecība, kura dzīvo īpašumā esošā vai īrētā mājoklī konkrētajā pašvaldībā un tur ir deklarējusi savu dzīvesvietu. Ja mājoklis tiek īrēts, tad ir jābūt noslēgtam īres līgumam par nekustamā īpašuma lietošanu.

Jums varētu noderēt reemigrantiem paredzētais materiāls, kas pieejams Vides aizsardzības un reģionālās attīstības mājaslapā šeit. Tajā ir norādīta informācija arī par Latvijas piecos reģionos izveidoto koordinatoru tīklu un saziņas iespējas. Koordinatoru galvenais uzdevums ir sagatavot personalizētu informācijas piedāvājumu atbilstoši potenciālā reemigranta interesēm, kā arī palīdzēt atgriezties Latvijā pēc ilgstošas prombūtnes, iesaistīties vietējā sabiedrībā un darba tirgū.

Jautājumā neesat norādījusi, kurā pašvaldībā ir jūsu dzīvesvieta. Sociālās palīdzības tiesiskais regulējums ir vienāds visā valstī. Taču pašvaldības savos saistošajos noteikumos var noteikt papildu atbalstu dažādām iedzīvotāju grupām. Tāpēc zināšanai ir jāskatās informācija arī savas pašvaldības mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas