E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31095
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Kāda ir atšķirība starp dzīvokļu īpašnieku biedrību un kooperatīvo sabiedrību

J
jautā:
01. decembrī, 2023
Nadežda

Labdien! Esam dzīvokļu īpašnieki, vēlamies paši apsaimniekot savu daudzdzīvokļu māju (62 dzīvokļi). Kāda ir atšķirība starp dzīvokļu īpašnieku biedrību (Dzīb) un dzīvokļu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību (Dzīks)? Dzīvokļu īpašnieku mērķis ir apsaimniekot tikai savu māju, krāt naudu remontdarbiem. Norēķini par komunālajiem pakalpojumiem (ūdeni, apkuri) notiek ar pakalpojuma sniedzēju.

A
atbild:
05. decembrī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Normatīvajos aktos nav paredzēts speciāls regulējums dzīvokļu īpašnieku biedrībām. Tās tiek dibinātas saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma 23. panta otro daļu, kas nosaka, – biedrības sastāvā jābūt vismaz diviem biedriem.

Lai dibinātu biedrību, vajadzīgs dibināšanas lēmums, jābūt statūtiem, juridiskajai adresei. Biedrība kā juridiskā persona ir jāieraksta Uzņēmumu reģistra (UR) Biedrību un nodibinājumu reģistrā.

Dzīvokļu īpašnieku kooperatīvās sabiedrības darbību regulē Kooperatīvo sabiedrību likums. Dzīvokļu īpašnieku kooperatīvā sabiedrība ir brīvprātīga personu apvienība, kas izveidota biedru kopīgu ekonomisko interešu īstenošanai.

Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas modeļi var būt dažādi. Pārvaldīšanas darbības var veikt dzīvokļu īpašnieku biedrības, kooperatīvās sabiedrības, kapitālsabiedrības, piemēram, sabiedrība ar ierobežotu atbildību, un fiziskās personas.

Vairāk varat lasīt LV portāla publikācijā “Dzīvokļu īpašnieku biedrība un dzīvokļu īpašnieku kopība – kas un par ko lemj”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas