E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31087
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas subsidēšana

J
jautā:
01. decembrī, 2023
Ilja

Sveiki! Šobrīd domāju par automašīnu (ieskaitot to sastāvdaļas, riepas, eļļas, stiklu, tekstilu, plastmasu) pārstrādes sistēmas izveidi un ieviešanu. Es atradu visus noteikumus, kas nepieciešami šāda projekta uzsākšanai, bet nevaru atrast informāciju par šī procesa subsidēšanu. Minētā informācija tika izņemta no Nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas likuma saistībā ar 2010. gada 10. jūnija grozījumiem, taču nevaru atrast vairāk informācijas. Bet Latvijā ir Dabas resursu nodoklis, un jebkurai Latvijas teritorijā ražotai vai ievestai precei tiek piemērots dabas resursu nodoklis. Šajā nodoklī ietverta maksa par preces vai tās iepakojuma utilizāciju. Pilnīgas pārstrādes sistēmas izveides gadījumā esmu pārstrādātājs, man ir tiesības saņemt kompensāciju par utilizāciju. Vai varat norādīt, kur meklēt šādu informāciju?

A
atbild:
04. decembrī, 2023

Nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas likuma 10. pants (vēsturiskā redakcija – spēkā līdz 13.07.2010.) noteica: nolietotu transportlīdzekļu savākšanas sistēmas izveidi, savākšanu (arī atmestu nolietotu transportlīdzekļu savākšanu) un apstrādi subsidē un sabiedrības informēšanas pasākumus finansē no valsts budžeta programmas “Vides aizsardzības fonds” saskaņā ar likumu “Par dabas resursu nodokli”.

Savukārt ar 2010. gada 10. jūnija likumu “Grozījumi Nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas likumā” tika nolemts svītrot 10. pantu.  

Kā norādīts likumprojekta (grozījumu) anotācijā, sadaļā “Cita informācija”: no 2006. gada 1. janvāra ir spēkā Dabas resursu nodokļa likums, kurā nav iekļauts Nolietotu transportlīdzekļu likuma 10. pantā minētais regulējums par nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas subsidēšanu no valsts budžeta programmas “Vides aizsardzības fonds”. Līdz ar to likumprojekta realizācija neietekmē valsts un pašvaldību budžetus.

Tādējādi ar grozījumiem iepriekš minētajos tiesību aktos nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas subsidēšana no valsts budžeta programmas “Vides aizsardzības fonds” nav paredzēta.
Vairāk informācijas par minēto jautājumu jūs varat iegūt, vēršoties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas