E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31018
Lasīšanai: 2 minūtes

Parādniekam jāmaksā arī aizdevuma procenti un nokavējuma nauda

J
jautā:
18. novembrī, 2023
Dzintra

Labdien! No ātro kredītu firmas aizņēmos 825 eiro. Šī iestāde pārdeva kredītu Igaunijas firmai. Tās vārdā darbojas “Julianus Inkasso”. Šis uzņēmums iesniedza prasību tiesā par 694 eiro piedziņu, lai gan es pēc konta izrakstiem esmu parādā tikai 300 eiro. Ko darīt?

A
atbild:
27. novembrī, 2023

Aizdevuma līgumi paredz kredīta ņēmējam atmaksāt aizdevuma summu, nolīgtos aizdevuma procentus un arī nokavējuma procentus, ja maksājums veikts novēloti. Sava parāda lielums, kā arī nokavējuma procentu summa jums ir jāprecizē pie kreditora.

Civillikuma 1765. un 1763. pantā ir noteikts, ka  procentu apmērs tieši jānosaka aktā vai darījumā (līgumā). Procentu pieaugums apstājas tad, kad vēl nesamaksāto procentu daudzums sasniedzis kapitāla (pamatparāda) lielumu.

Kredīta ņēmējam ir pienākums uzņemtās saistības pildīt un atmaksāt parādu. Civillikuma 1587. pantā ir noteikts, ka “tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus”.

Tas, ka kreditors izmanto parāda piedziņas uzņēmuma pakalpojumus, parāda galējo summu neietekmē.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 298 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas