E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31015
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Mantošana ar inventāra tiesībām

J
jautā:
17. novembrī, 2023
KRISTA

Labdien! Persona ar inventāra tiesību ir pieņēmusi mantojumu, kura sastāvā ir tikai tiesības iegūt īpašumu. Mantojuma atstājējam bija parādsaistības. Vai mantojuma ieguvējam ir pienākums atmaksāt mantojuma atstājēja parādsaistības? Kreditori pretenzijas ir pieteikuši. Vai jāveic iegūto tiesību novērtējums/vērtības noteikšana, lai izvērtētu, kādā apmērā jāsedz parādi?

A
atbild:
19. decembrī, 2023

Ministru kabineta noteikumu Nr. 543 “Mantojuma inventāra saraksta sastādīšanas kārtība” 12. punkts noteic, ka mantas novērtēšanai zvērināts tiesu izpildītājs pieaicina sertificētu vērtētāju vai attiecīgās nozares speciālistu.

Mantas vērtības noteikšanai var izmantot arī ieinteresētās personas iesniegtu novērtējumu, ja zvērināts tiesu izpildītājs to atzīst par pieļaujamu un vērā ņemamu.

Noteikumu 13. punkts paredz –, ja mantas novērtēšanai šajos noteikumos noteiktajā kārtībā nav pieaicināts sertificēts vērtētājs vai attiecīgās nozares speciālists, mantojuma inventāra sarakstā iekļautās mantas vērtību nosaka šādā veidā:

  • nekustamā īpašuma vērtību nosaka, pamatojoties uz Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas aktuālajiem datiem par mantojuma atstājējam Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētu kadastra objektu;
  • to kapitālsabiedrības pamatkapitāla daļu, akciju un kooperatīvās sabiedrības paju vērtību, kuras netiek tirgotas regulētajā tirgū, nosaka pēc to nominālvērtības;
  • to finanšu instrumentu vērtību, kuri tiek turēti mantojuma atstājēja finanšu instrumentu kontā un kuri iekļauti finanšu instrumentu regulētajā tirgū, kā arī to finanšu instrumentu vērtību, kuri atrodas centrālā vērtspapīru depozitārija sākotnējā reģistrā, nosaka atbilstoši to tirgus cenai mantojuma inventāra saraksta sastādīšanas dienā;
  • naudas līdzekļu vērtību nosaka pēc to nominālvērtības saskaņā ar Eiropas Centrālās bankas noteikto valūtas kursu;
  • kustamo mantu zvērināts tiesu izpildītājs novērtē atbilstoši attiecīgajā apvidū esošajām cenām, ievērojot mantas nolietojuma pakāpi.

Mantojuma inventāra sarakstā iekļautajām prasījuma tiesībām norāda prasījuma summu, ja tā ir zināma.

Ja mantojamās mantas vērtību nav iespējams noteikt, mantojuma inventāra sarakstā norāda, ka manta nav novērtējama.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas