E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31922
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Advokātam ir jāatbilst stingrām likumā noteiktām prasībām

J
jautā:
01. martā, 2024
Jana

Vēlos uzzināt, vai Latvijā ir iespējams novērtēt advokāta darbu pirms advokāta konsultācijām vai pārstāvniecības tiesā. Varbūt pastāv oficiāls reitings, ar kura palīdzību pēc pamatotiem kritērijiem, piemēram, uzvarētajām tiesas prāvām, izskatīto lietu sarežģītības vai citiem līdzīgiem kritērijiem, es varētu novērtēt advokāta kompetenci? Pēc advokāta pieredzes, izglītības un specializācijas vien ir diezgan grūti izvērtēt viņa spējas efektīvi aizstāvēt manas intereses. Advokāta pieredze un izglītība var liecināt par zināšanām juridiskajā jomā, bet ne vienmēr par prasmi tās efektīvi pielietot praksē. Atsauksmju par advokātiem ir salīdzinoši maz, savukārt cenu diapazons par konsultācijām un pārstāvniecību tiesā ir ievērojams. Piemēram, kā izvērtēt, vai man ir nepieciešama advokāta konsultācija 50 vai 180 eiro apmērā? Vai pastāv iespēja iepazīties ar tiesu prāvu iznākumiem, nezinot konkrētu lietu numurus? Vai ir iespējams sekot līdzi tiesu procesiem pēc kategorijām, piemēram, ja mani interesē tieši medicīnas un pacienta tiesības? Varbūt ir pieejama datubāze vai statistika ar tiesu prāvu spriedumiem un lēmumiem? Kā vēl es varētu izvērtēt, vai vispār ir jēga doties pie advokāta un tērēt līdzekļus, vai varbūt nemaz nav vērts aizstāvēt savas tiesības?

A
atbild:
02. aprīlī, 2024

Zvērinātu advokātu konsultācijām var pieteikties tīmekļvietnē www.advokatura.lv, sadaļā “Advokāti”, kur atrodams saraksts ar zvērinātu advokātu kontaktinformāciju, pieejamajiem laikiem un pārstāvēto tiesību jomu, izvēloties meklētājā pozīciju “Specializācija”.   

Jāuzsver, ka Advokatūras likums noteic, ka visām personām nodrošināmas vienādas tiesības uz juridisko palīdzību. Likums tādējādi arī paredz, ka par zvērinātu advokātu var kļūt tikai personas, kuras atbilst Advokatūras likumā noteiktajām stingrajām prasībām, tai skaitā ir nokārtojušas advokāta eksāmenu. Persona tiek izslēgta no advokātu rindām, ja tā ir pārkāpusi likumu, ētikas normas vai neatbilst profesionālajām prasībām (plašāk >> Advokātu disciplinārā atbildība).  

Tāpat jāpiebilst: likums arī noteic, ka advokātus nedrīkst identificēt ar viņu klientiem vai klientu lietām sakarā ar advokātu profesionālo pienākumu pildīšanu. Taču, ievadot lietas vai tiesas pavēstes numuru, persona var iegūt datus par interesējošās lietas tiesvedību. Plašāka informācija pieejama šeit 

Savukārt anonimizēto tiesu nolēmumu pieejamība tiek nodrošināta šeit.   

Augstākās tiesas mājaslapā ir pieejams “Judikatūras nolēmumu arhīvs”, kur iespējams meklēt Senāta atziņas arī pēc tiesību jomas 

Atbilstoši Latvijas Republikas Satversmes 92. pantam ikviens var aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses taisnīgā tiesā. Ikviens uzskatāms par nevainīgu, iekams viņa vaina nav atzīta saskaņā ar likumu. Nepamatota tiesību aizskāruma gadījumā ikvienam ir tiesības uz atbilstīgu atlīdzinājumu. Ikvienam ir tiesības uz advokāta palīdzību.  

Atbildot uz jautājumu, kā izvērtēt, vai ir jēga doties pie advokāta, vai varbūt nemaz nav vērts aizstāvēt savas tiesības, iespējams, vistrāpīgāk būtu minēt līdzību ar veselību: ja cilvēks ir sajutis satraucošus simptomus, tad sniegt atbildi, vai tā ir problēma, kurai būtu nepieciešama nopietna ārstnieciskā palīdzība, var tikai profesionāls ārsts pēc pacienta izmeklēšanas. Tāpat arī juridiskajos jautājumos nav iespējams sniegt universālu atbildi katrai individuālajai situācijai bez profesionāla izvērtējuma.  

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas