E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31483
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja tēvs savas dzīves laikā nepieteiksies uz mātes mantojumu

J
jautā:
11. janvārī, 2024
Laura

Labdien! Situācija šāda: nomira vecmamma, viņai īpašumā bija dzīvoklis. Mans tēvs ir vienīgais dēls vecmammai un dzīvo viņas dzīvoklī. Ar tēvu attiecības ir sarežģītas, un viņš atsakās kontaktēties. Vai tad, ja tēvs nevēršas pie notāra, lai uzsāktu mantojuma tiesības, viņš tāpat var kļūt par vienīgo dzīvokļa īpašnieku? Saprotu, ka mazbērni arī drīkst pretendēt uz dzīvokli, bet šobrīd vietnē vestnesis.lv nav informācijas par to, ka tiktu izsludināta pieteikšanās uz mantojumu. Kā mazbērni varēs zināt, kad pieteikties mantojumam, ja tēvs nevērsīsies pie notāra un oficiālu paziņojumu par pieteikšanos mantojumam nebūs? Iepriekš paldies par atbildi.

A
atbild:
19. februārī, 2024
Linda Ņikona
LV portāls
Kristīne Malta-Grigule
zvērināta notāre

“Tēvs nevar kļūt par dzīvokļa īpašnieku, ja nenokārtos mantojuma lietu. Mantinieki dzīvokļa īpašumu var iegūt savā īpašumā, tikai kārtojot mantojuma lietu.

Saskaņā ar Civillikuma 406. pantu mazbērns iegūst mantojuma tiesību no vecāsmātes tikai tajā gadījumā, ja tēvs atraida mantojumu. Mantojuma lietu var uzsākt arī kāds no mazbērniem, bet šajā gadījumā, ja pieteiksies tēvs, mantojuma tiesībās tiks apstiprināts tēvs.

Ja tēvs savas dzīves laikā nepieteiksies uz mātes mantojumu, tad pēc tēva nāves mazmeita dzīvokli mantos no savas vecāsmātes,” skaidro zvērināta notāre Kristīne Malta-Grigule.

Latvijā valsts ir noteikusi šādu pieteikšanās sistēmu mantojumam – katram mantiniekam, kurš vēlas mantot, pašam jānāk pie notāra un jāpiesakās. Notārs nemeklē iespējamos mantiniekus, tikai apzina tos, kurus norādījis viens no tiem mantiniekiem, kas uzsācis mantojuma lietu.

Tikai pēc tam notiek mantojuma atklāšanās izsludināšana oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Pieteikšanās termiņš ir ne mazāks par trīs mēnešiem, citos gadījumos – pēc notāra ieskatiem. Trīs mēnešu termiņš tiek izsludināts, ja viss mantinieku loks ir skaidri zināms un notāram par to nav šaubu. Gadījumos, kad ir sarežģītākas lietas, nav zināmi visi apstākļi, pieteikšanās termiņš var būt arī līdz gadam.

Svarīgi zināt, ka noteiktais termiņš ir jāievēro visiem un to nedrīkst nokavēt ne mantinieki, ne kreditori, ne jebkuras citas personas, kam ir kādas tiesības uz mirušā mantu. Pēc termiņa beigām nekādas procesuālās darbības vairs netiek veiktas.

Proti, jūs kā vecāsmātes mazbērns varat pati iet pie notāra un lūgt izsludināt mantojuma atklāšanos. Vienlaikus, ja jūsu tēvs mantojumam pieteiksies, tad jūs netiksiet apstiprināta mantojuma tiesībās un tādā veidā zaudēsiet pie notāra iztērēto naudu, kuru būsiet samaksājusi, piesakot mantojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas