E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31820
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Mantošanas kārtībā, pamatojoties uz radniecību, izšķir četras likumisko mantinieku šķiras

J
jautā:
13. februārī, 2024
Mārīte

Labdien! Manas mammas māsa ir mirusi, viņai ir meita, kura mantojusi privatizētu dzīvokli, kam ir parādi par komunālajiem maksājumiem, jo mammas māsas meita pastāvīgi lieto alkoholu. Viņa ir jau cienījamā vecumā, nav vīra un bērnu. Ja mammas māsas meita nomirst, kas varēs mantot dzīvokli, ja mana mamma ir vienīgais tuvākais radinieks? 

A
atbild:
01. martā, 2024

Civillikumā paredzēts, ka likumiskie mantinieki ir laulātais, radinieki un adoptētie bērni. Likumā noteiktas arī mantinieku šķiras: 

  • pirmā šķira – visi mantojuma atstājēja lejupējie mantinieki (bērni, mazbērni utt.);
  • otrā šķira – mantojuma atstājēja pēc pakāpes tuvākie augšupējie (vecāki, vecvecāki utt.), kā arī mantojuma atstājēja īstie brāļi un māsas un pirms viņa mirušo īsto brāļu un māsu bērni (īstajiem brāļiem un māsām ir kopīgi abi vecāki);
  • trešā šķira – mantojuma atstājēja pusbrāļi un pusmāsas un pirms viņa mirušo pusbrāļu un pusmāsu bērni (pusbrāļiem un pusmāsām ir viens kopīgs vecāks);
  • ceturtā šķira – pēc pakāpes tuvākie sānu radinieki (brālēni, māsīcas, tēva un mātes brāļi, māsas), neizšķirot pilnīgo radniecību no nepilnīgās (piemēram, māsas un pusmāsas mazbērniem būs vienādas tiesības mantot šajā šķirā).

Iepriekš minētās četras šķiras nosaka mantošanas kārtību. Taču jāatceras: ja ir dzīvs kāds augstākas šķiras mantinieks, tad zemākā šķira nemanto.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas