E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31434
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par piekrišanu apgrūtināta īpašuma pārdošanai

J
jautā:
08. janvārī, 2024
Konstantins

Labdien! Mana vecmamma un vectēvs ar dāvinājuma līgumu pārrakstīja garāžu uz mana vārda. Vectēvs ir nomiris. Līgumā ir rakstīts, ka es garāžu bez vecmammas rakstiskas piekrišanas nevaru pārdot vai darīt ar to kaut ko citu. Vai rakstiskā piekrišana ir jāraksta pie notāra, vai arī to var uzrakstīt brīvā formā? Ja tikai pie notāra, tad jāiet kopā ar vecmammu? Vai to var izdarīt attālināti? Paldies!

A
atbild:
29. janvārī, 2024
Signe Laizāne
LV portāls

Lai pārdotu šādi apgrūtinātu nekustamo īpašumu, būs nepieciešama jūsu vecmammas rakstveida piekrišana, pretējā gadījumā zemesgrāmatā nevarēs nostiprināt nekustamā īpašuma pircēja īpašumtiesības.

Līdz ar to jūsu vecmamma var pie notāra sagatavot atsevišķu notariāli apliecinātu rakstveida piekrišanu īpašuma pārdošanai, kuru jūs pēc tam iesniegtu zemesgrāmatā kopā ar nostiprinājuma lūgumu un pārējiem dokumentiem īpašuma tiesību maiņai. Vēršu uzmanību: ja pēc īpašumtiesību maiņas ir paredzēts dzēst par labu vecmammai zemesgrāmatā nostiprināto aizliegumu, tad arī tas ir jāparedz piekrišanā. Līdz ar to vislabāk būtu, ja vecmamma kopā ar pircēju un pārdevēju dotos pie notāra, kurš sagatavotu nepieciešamo nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatai atbilstoši konkrētā darījuma apstākļiem (piemēram, piekrišanai pārdot, aizliegumu dzēšanai).

Izmaksas par notāra pakalpojumiem būs atkarīgas no tā, kādi pakalpojumi būs vajadzīgi (tikai parakstu apliecināšana, piekrišanas teksta sagatavošana, pirkuma līguma projekta izstrāde utt.). Notāru atlīdzības takses noteiktas Ministru kabineta noteikumos Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas