E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30994
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Darbinieka profesionālās apmācības izmaksas sedz darba devējs

J
jautā:
16. novembrī, 2023
Nikita

Labdien! Vai darba devējam ir jāapmaksā apmācība, kas jāiziet pirms darba attiecību uzsākšanas? Kāda par to ir minimālā maksa?

A
atbild:
22. novembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atbilstoši Darba likuma 46. pantā noteiktajam, lai pārliecinātos, vai darbinieks atbilst viņam uzticētā darba veikšanai, darba devējs, noslēdzot darba līgumu, ir tiesīgs noteikt pārbaudes laiku.

Pārbaudes laiks kopumā nedrīkst būt ilgāks par trim mēnešiem, un tas uz noslēgtā darba līguma noteikumiem, t. sk. nolīgto darba samaksu, ietver arī darbinieka apmācību. Apmācība darbavietā bez darba līguma var būt saistīta tikai ar mācību praksi.

Darba likuma 96. pantā ir paredzēta speciāla kārtība, kādā notiek darbinieka profesionālā apmācība vai kvalifikācijas paaugstināšana, apmācības izdevumu apmaksa, atlīdzināšanas apmērs, termiņi u. c. jautājumi.

Ja darba devējs ir noslēdzis ar darbinieku darba līgumu, noteicis pārbaudes laiku un veic darbinieka profesionālo apmācību nolīgto darba pienākumu veikšanai, apmācības apmaksā darba devējs, savukārt darbinieks par apmācībās pavadīto laiku saņem darba līgumā nolīgto darba samaksu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas