E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30971
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Pilnvarotās personas tiesības

J
jautā:
14. novembrī, 2023
Ints

Vai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldniekam ir tiesības katru reizi pieprasīt iesniegt vai uzrādīt dzīvokļa īpašuma īpašnieka izsniegto pilnvaru par dzīvokļa īpašuma īpašnieka pārstāvēšanu dzīvokļu īpašnieku kopībā, ja pie pārvaldnieka vēršas pilnvarotā persona? Vai dzīvokļa īpašuma īpašniekam/pilnvarotajai personai pilnvara (oriģināls vai apliecināts atvasinājums) pārvaldniekam pēc pieprasījuma ir jāiesniedz, lai pārvaldnieks to saglabātu pie sevis, vai tikai jāuzrāda, jāļauj nokopēt, ja tā tiek uzrādīta? Ja dzīvokļa īpašuma īpašnieka pilnvara ir notariāli vai bāriņtiesā apliecināta (vai tur sagatavota), vai arī šāda pilnvara pārvaldniekam jāiesniedz/jāuzrāda katru reizi, ja pie pārvaldnieka vēršos kā pilnvarotā persona? Vai pārvaldniekam ir tiesības un pienākums notariāli apliecinātu pilnvaru, kas iesniegta vai uzrādīta, katru reizi pārbaudīt https://www.latvijasnotars.lv/pilnvaras, lai salīdzinātu ar zvērināta notāra apliecināto pilnvaru un pārbaudītu, vai nav bijis tās atsaukums, un par pārbaudi samaksātos piecus eiro iekasēt no pilnvarotās personas vai dzīvokļa īpašuma īpašnieka (pilnvarotāja)? Vai tomēr nepietiek, ka vienreiz iesniedzu pilnvaru un turpmāk pie pārvaldnieka vēršos kā pilnvarotā persona, pilnvaru katru reizi vairs neiesniedzot/neuzrādot? Vai tad, ja pārvaldniekam ir iesniegta dzīvokļa īpašuma īpašnieka izsniegta pilnvara, viņam ir pienākums visus jautājumus turpmāk risināt tikai ar pārvaldnieku? Vai tomēr visi jautājumi jārisina ar īpašnieku, pilnvaroto personu neiesaistot šajā saziņā? Šis jautājums ir ļoti neskaidrs. Cik pārvaldnieku, tik dažādu prasību. Nepieciešams plašāks skaidrojums.

A
atbild:
30. novembrī, 2023
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Dzīvokļa īpašuma likuma 17. panta ceturtā daļa paredz, ka dzīvokļa īpašnieks, pilnvarojot citu personu pārstāvēt viņa intereses dzīvokļu īpašnieku kopībā, par to noformē rakstveida pilnvarojumu. Atbilstoši Civillikuma 2289. pantam ar pilnvarojuma līgumu viena puse (pilnvarnieks, uzdevuma ņēmējs) uzņemas izpildīt otrai (pilnvaras devējam, pilnvarotājam, uzdevuma devējam) zināmu uzdevumu, bet pilnvaras devējs apņemas pilnvarnieka rīcību atzīt sev par saistošu.

Ja pilnvarniekam (pilnvaras ņēmējam) ir izsniegta pilnvara (vienpusējs juridisks darījums), tad minētā persona pilnvarotāja (pilnvaras devēja) vārdā stājas tiesiskajās attiecībās ar trešajām personām un pilnvarotājam ir pienākums pilnvarnieka rīcību atzīt sev par saistošu. Tātad turpmāk visi jautājumi, kas norādīti pilnvaras uzdevumā, ir risināmi tikai ar pilnvarnieku, neiesaistot pilnvarotāju šajā procesā.

Ja pilnvarnieks trešajai personai (šajā gadījumā – pārvaldniekam) ir uzrādījis pilnvaras oriģinālu un iesniedzis šī dokumenta atvasinājumu, tad turpmāk katru reizi pieprasīt pilnvaras uzrādīšanu vai iesniegšanu nav pamata, ja vien šajā dokumentā nav veiktas izmaiņas.

Savukārt pārvaldniekam nevar liegt pārbaudīt pilnvaras spēkā esamību publiskajā reģistrā, ja, viņaprāt, šāda nepieciešamība pastāv, tomēr katru reizi pieprasīt par to samaksu no pilnvarnieka vai dzīvokļa īpašnieka nebūtu samērīgi, ja vien puses par to nav atsevišķi vienojušās. Šajā gadījumā jāatceras, ka Civillikuma 1. pants uzliek pienākumu tiesības izlietot un pienākumus pildīt pēc labas ticības, tostarp labā ticībā pildīt sadarbošanās pienākumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas