E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30952
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai var atlaist ilgstoši slimojošu darbinieku ar invaliditāti

J
jautā:
11. novembrī, 2023
Ilze

Labdien! Vai darba devējs drīkst uzteikt darbu trešās grupas invalīdam ilgstošas darbnespējas dēļ, ja ir VDEĀK slēdziens? Atbrīvošanas iemesls – sakarā ar to, ka neveica darbu ilgāk kā sešus mēnešus.

A
atbild:
21. novembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jautājumā nav norādīta informācija par VDEĀK sniegtā atzinuma saturu.

Vispārēji darbinieku, kuram darbnespēja ilgst sešus mēnešus nepārtraukti vai vienu gadu trīs gadu periodā, darba devējs (ja viņa rīcībā ir informācija par slimošanas periodiem) ir tiesīgs atbrīvot no darba, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktu.

Lai gan Darba likuma 109. pants noteiktām darbinieku kategorijām (grūtniecēm; sievietēm pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam; sievietēm, kuras baro bērnu ar krūti (maksimāli līdz bērna divu gadu vecumam); invalīdiem) noteic aizliegumu uzteikt darba līgumu, tas nav absolūts.

Ja uzteikuma pamatā ir apstākļi, kas saistīti ar darbinieka uzvedību, vai darba devējs tiek likvidēts, tad arī iepriekš minēto kategoriju darbinieki var tikt atlaisti. Tāpat darba devējs ir tiesīgs atlaist personu ar invaliditāti, ja tā nevar veikt darbu veselības stāvokļa dēļ.

Ja darbinieks ir saņēmis VDEĀK izdotu apliecinājumu, kas norāda uz veselības problēmām un nespēju veikt nolīgto darbu, tad darba devējam ir tiesības uzteikt darba līgumu, pamatojoties uz citu Darba likuma pantu, proti, 101. panta pirmās daļas 7. punktu, – darbinieks nespēj veikt darbu veselības stāvokļa dēļ, par to ir saņemts ārsta atzinums, un darba devējs nevar nodrošināt ar citu darbu.  

Šādā situācijā pienākas atlaišanas pabalsts. Pabalsta apmēru atbilstoši darba stāžam uzņēmumā regulē Darba likuma 112. pants.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas