E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30928
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā pašvaldība piešķir bērna piedzimšanas pabalstu

J
jautā:
08. novembrī, 2023
AGNESE

Labdien! Gaidām mazuli. Šobrīd esmu deklarēta Rīgā, vīrs – Cēsīs. Deklarēto dzīvesvietu plānojam mainīt uz citu pilsētu (Preiļiem). Kā tas ietekmēs pašvaldības piešķirto pabalstu? Kura pašvaldība to izmaksās un cik lielā apmērā, ņemot vērā, ka mums nebūs 12 mēnešu deklarēšanās posma? Vai jāņem vērā, ka abi vecāki ir deklarēti vienā vai dažādās vietās?

A
atbild:
09. novembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pabalsts, ko jaundzimušā vecākiem izmaksā pašvaldības, ir to brīvprātīgās iniciatīvas pabalsts, un katrā pašvaldībā atšķiras gan tā apmērs, gan piešķiršanas nosacījumi. Pašvaldība tos nosaka savos saistošajos noteikumos.

Rīgā šī pabalsta izmaksa noteikta Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. RD-23-221-sn“Par brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Rīgas valstspilsētas pašvaldībā”. Pabalsts ir 150 eiro. Tiesības saņemt pabalstu ir vienam no jaundzimušā vecākiem vai personai, kura ar Rīgas bāriņtiesas lēmumu iecelta par aizbildni un kuras deklarētā pamata dzīvesvieta ir Rīgas valstspilsētas administratīvajā teritorijā.

Preiļu novadā pabalsts ir paredzēts Preiļu novada domes saistošajos noteikumos Nr. 2021/13 “Par materiālo palīdzību Preiļu novadā”. Bērna piedzimšanas pabalsta apmērs ir 250 eiro, ja abi vecāki ne mazāk kā divpadsmit mēnešus pirms bērna dzimšanas ir deklarējuši savu pamata dzīvesvietu Preiļu novada administratīvajā teritorijā. Pabalsta apmērs ir 125 eiro, ja viens no vecākiem ne mazāk kā divpadsmit mēnešus pirms bērna dzimšanas ir deklarējis savu pamata dzīvesvietu Preiļu novada administratīvajā teritorijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas