E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30890
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Kad pieteikties bezdarbnieka statusam, lai būtu tiesības uz pabalstu

J
jautā:
05. novembrī, 2023
Ieva

Labdien! Cik ilgā laikā var pieteikties uz bezdarbnieka statusa saņemšanu no darba attiecību izbeigšanas dienas? Situācija ir šāda: atrodos otrajā BKA pēc kārtas, piemēram, ar 1. februāri beidzas vecāku pabalsts, bet ar 1. decembri uzrakstu atlūgumu. Vai bezdarbniekos var stāties uzreiz vai pēc 1. februāra, kad beidzas vecāku pabalsts? Nebūs tā, ka, stājoties pēc 1. februāra, būšu visu nokavējusi un bezdarbnieka pabalsts man vairs nepienāksies, jo pēc atlūguma uzrakstīšanas būs pagājuši jau divi mēneši? Paldies!

A
atbild:
07. novembrī, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte

Par tiesībām uz bezdarbnieku pabalstu

Tiesību aktos nav noteikts termiņš, cik ātri pēc darba zaudēšanas jāreģistrējas bezdarbnieka statusam, lai būtu tiesības saņemt pabalstu. Tiesības uz pabalstu būs tad, ja iemaksas bezdarba gadījumam būs veiktas vismaz 12 mēnešus 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas.

Ja jūs bezdarbnieka statusu iegūsiet 1. februārī pēc vecāku pabalsta izmaksas beigām, tad jums būs tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, jo laikā, kad saņemat bērna kopšanas un vecāku pabalstu, jūs esat apdrošināta bezdarba gadījumam. Sociālās apdrošināšanas iemaksas par vecāku pabalsta un bērna kopšanas pabalsta saņēmējiem veic valsts, un tās nodrošina tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Par darba attiecību pārtraukšanas iemeslu

Piešķirot bezdarbnieka pabalstu, būtisks ir darba attiecību pārtraukšanas iemesls.

Ja darba attiecības patrauksiet pēc pašas vēlēšanās, tad pabalstu jums piešķirs divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas. Tas nozīmē: ja darba attiecības pēc pašas vēlēšanās pārtrauksiet 1. decembrī, bet 2. decembrī iegūsiet bezdarbnieka statusu un iesniegsiet iesniegumu bezdarbnieka pabalstam, tad pabalstu jums piešķirs ar 2. februāri, tas ir, divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Bet ja darba attiecības būs pārtrauktas uz pušu vienošanās pamata un bezdarbnieka statuss iegūts un iesniegums bezdarbnieka pabalstam uzrakstīts 2. decembrī, tad pabalstu jums piešķirs no 2. decembra.

Jāņem vērā, ka vienlaikus nevar saņemt bezdarbnieka pabalstu un vecāku pabalstu. Tātad, ja darba attiecības 1. decembrī pārtrauksiet uz pušu vienošanās pamata un 2. decembrī iegūsiet bezdarbnieka statusu un uzrakstīsiet iesniegumu bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai, tad jums ar 2. decembri tiks piešķirts bezdarbnieka pabalsts, bet vecāku pabalsta izmaksa tiks pārtraukta.

Jūsu aprakstītajā situācijā, lai nezaudētu tiesības saņemt vecāku pabalstu un bezdarbnieka pabalsts tiktu piešķirts pēc vecāku pabalsta izmaksas beigām, jāizvērtē bezdarbnieka statusa iegūšanas diena, ņemot vērā darba attiecību pārtraukšanas iemeslu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 291 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas