E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30866
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā tiks aprēķināta darba samaksa, ja nolīgta summētā darba laika organizācija

J
jautā:
03. novembrī, 2023
Karina

Vai ir pareizi aprēķināta darba alga? Likme mēnesī: 1040 eiro bruto, summētais darba laiks. 2023. gada oktobrī nostrādāta visa mēneša stundu norma, bet mēneša pēdējā dienā, 31. oktobrī, cilvēks saslimst un tiek izsniegta A slimības lapa. Pēc darba grafika 31. oktobris ir brīvdiena. Saņemtais atalgojums: 749 eiro. Vai tā jābūt? Pirmo slimības dienu darba devējs neapmaksā. Vai arī tad, ja nostrādātas visas stundas un pirmā slimības diena iekrīt brīvdienā, tiek ieturēta nauda par slimības lapas piešķiršanu?

A
atbild:
10. novembrī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Ja darbiniekam tiek noteikta laika alga – mēnešalga –, tad to aprēķina par darbu nolīgtajā darba laikā mēneša ietvarā. Proti, ja darbiniekam nolīgta mēnešalga un normālais darba laiks 40 stundas nedēļā ar summētā darba laika organizāciju un viņš ir nostrādājis visas kalendārā mēneša normālā darba laika stundas, tad darbiniekam ir izmaksājama nolīgtā mēnešalga. Tādējādi, neskatoties uz to, ka mēneša pēdējā dienā jums iestājās pārejoša darbnespēja, ja nostrādājāt visas kalendārā mēneša normālā darba laika stundas, darba devējam bija pienākums izmaksāt nolīgto mēnešalgu.

Savukārt, ja darbinieks kāda iemesla dēļ nav nostrādājis visas kalendārā mēneša normālā darba laika stundas, tad mēnešalga izmaksājama proporcionāli faktiski nostrādātajam darba laikam, t. i., darbiniekam izmaksājama faktiskā mēnešalga.

Attiecīgo faktisko mēnešalgu iespējams aprēķināt, izmantojot stundas algas likmi, ko aprēķina, ievērojot Darba likuma 75.3 pantā noteikto kārtību, tas ir, ja darbiniekam noteikts summētais darba laiks, stundas algas likmi aprēķina, dalot darbiniekam noteikto mēneša darba algu ar attiecīgā kalendāra gada vidējo darba stundu skaitu mēnesī. Darba stundu skaits attiecīgajā kalendāra mēnesī ietver konkrētā mēneša darba stundu normu, kā arī svētku dienu stundas, kad darbinieks neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā, kā arī pirmssvētku darba dienu stundas, par kurām saīsināts darba dienas ilgums saskaņā ar Darba likuma 135. pantu.

Līdz ar to darbiniekiem ar summētā darba laika uzskaiti stundas algas likme tiek aprēķināta, par pamatu izmantojot kalendāro gadu, t. i., vispirms ir jāsaskaita darbiniekam attiecīgā kalendārā gada 12 mēnešu darba stundu kopsumma un tad tā jāizdala ar 12. Tādējādi tiek iegūts vidējais darba stundu skaits mēnesī. Tad darbinieka mēnešalga ir jāizdala ar šo vidējo darba stundu skaitu mēnesī. Aprēķinātā stundas algas likme piemērojama visā attiecīgajā kalendāra gadā, lai aprēķinātu darbiniekam izmaksājamo faktisko mēnešalgu, piemaksu par darbu svētku dienā, virsstundu darbu, nakts stundām un citos gadījumos, kad nepieciešams pāriet uz stundas algas likmi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas