E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30852
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Informācija par parādniekiem

J
jautā:
02. novembrī, 2023
Jānis

Namu pārzinis/namu pārvaldnieks ir publicējis mūsu nama sarakstu ar parādniekiem, t. i., informāciju par mūsu mājas dzīvokļa nr., kuri ir parādā par komunālajiem maksājumiem. Vai namu pārvaldnieks atbilstoši Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumam ir tiesīgs šādi rīkoties? Vai šāda finanšu datu publicēšana par konkrēto dzīvokli nerada pārkāpumu Vispārējas datu aizsardzības regulas izpratnē, kad tiek identificēts dzīvoklis (tātad arī cilvēki, kuri tajā dzīvo), kas ir parādā par komunālajiem pakalpojumiem? Paldies par atbildi!

A
atbild:
03. novembrī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Datu valsts inspekcija savā mājaslapā informē, ka namu apsaimniekotājiem personas datu apstrādi paredz Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums. Atbilstoši minētā likuma 14. panta ceturtajai daļai pārvaldniekam ir pienākums savlaicīgi informēt dzīvojamās mājas īpašniekus par atsevišķa dzīvojamās mājas īpašnieka darbību vai bezdarbību (tai skaitā uz pārvaldīšanas uzdevuma pamata iegūto saistību neizpildi), kas skar vai var skart citu dzīvojamās mājas īpašnieku intereses, kā arī sniegt nepārprotamu un pilnīgu informāciju par šiem jautājumiem pēc atsevišķa dzīvojamās mājas īpašnieka pieprasījuma.

Informēt var šādā veidā:

  • sākotnēji izliekot dzīvojamās mājas kāpņu telpā paziņojumu, ka parāda par apsaimniekošanas un sabiedriskajiem pakalpojumiem nesamaksāšanas gadījumā var tikt izbeigta kāda pakalpojuma sniegšana, norādot dzīvojamās mājas kopējo parādu, nevis konkrētu dzīvokļu īpašnieku dzīvokļu numurus un parāda apmēru;
  • tikai pēc dzīvokļa īpašnieka vai īpašnieku pieprasījuma saņemšanas (tas ir, kad saņemts pieprasījums sniegt informāciju par to, kura dzīvokļa īpašnieks vai īpašnieki un kādu summu ir parādā par apsaimniekošanas un sabiedriskajiem pakalpojumiem) sniegt pieprasīto informāciju, izpaužot personas datus tikai tādā apjomā un veidā, kāds ir nepieciešams minētā mērķa sasniegšanai.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 294 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas