E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30825
Lasīšanai: 2 minūtes

BKA izmantošanas ilgumu darbinieks norāda iesniegumā

J
jautā:
25. oktobrī, 2023
Ludmila

Labdien!
Bērns piedzima 09.11.2022. (ar ķeizargriezienu).
Darba devējs teica, ka pēc jaunajiem noteikumiem man jāatgriežas darbā, kad bērnam būs 1,6 mēneši. Vai tas ir 2024. gada maijā?

A
atbild:
30. oktobrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

BKA ilgums atbilstoši Darba likuma 156. pantam nav mainījies. Tas maksimāli ir pusotrs gads (18 mēneši) no dienas, kad BKA ir piešķirts. BKA piešķir darba devējs uz darbinieka iesnieguma pamata, kad ir noslēgta darbnespējas lapa par dzemdību atvaļinājumu. Tādējādi, lai zinātu, kad sākas un beidzas jūsu BKA, ir svarīgi noskaidrot, kad jums ir noslēgta darbnespējas lapa. Šo informāciju jūs varat uzzināt pie darba devēja vai ieskatoties VID EDS sistēmā.

Darba devēja norāde, ka darbā ir jāatgriežas, kad bērnam ir pusotrs gads, visticamāk, saistīta ar faktu, ka vecāku pabalsta un bērna kopšanas pabalsta izmaksa tiek pārtraukta, kad bērns sasniedz pusotra gada vecumu. Savukārt BKA piešķir pēc darbnespējas lapas noslēgšanas, kad bērnam ir apmēram divi mēneši. Ja, piemēram, darbiniece BKA prasa piešķirt uz pusotru gadu (18 mēnešiem), rodas situācija, ka divus mēnešus darbiniece vēl nav darbā, bet arī nesaņem valsts sociālos pabalstus – vecāku pabalstu, bērna kopšanas pabalstu –, būtiski zaudējot ikmēneša ienākumus.

Ja iesniegumā, iespējams, norādījāt, ka BKA vēlaties izmantot, līdz bērns sasniedzis pusotra gada vecumu, tas ir, mazāk par likumā noteikto maksimālo ilgumu (pusotru gadu), tad BKA provizoriski beidzas 09.05.2024.

Rezumējot iepriekš minēto, lai zinātu, kad jums jāatgriežas darbā, būtu ieteicams sazināties ar darba devēju, piezvanot vai uzrakstot e-pastu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas