E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30799
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Ja dzīvoklī ir demontēti radiatori

J
jautā:
23. oktobrī, 2023
Edīte

Labdien! Pirms vairākiem gadiem (vairāk nekā 15) esmu atteikusies no siltuma piegādes savam dzīvoklim (cauri dzīvoklim iet taisnās caurules, kuras savienotas ar nākamajiem dzīvokļiem). Mūsu daudzdzīvokļu mājā no apkures ir atteikušies kopā 5 dzīvokļi (mājā ir 45 dzīvokļi). Pašlaik namu apsaimniekotājs vēlas piespiest maksāt pilnu summu par apkuri vai atjaunot pieslēgumu un uzstādīt atpakaļ radiatorus. Vai tas ir likumīgi? Un vai drīkstu tomēr nepiekrist šim variantam?

A
atbild:
24. oktobrī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

No jautājuma nav skaidrs, kāda veida apkure ir dzīvoklim. Pieņemsim, ka daudzdzīvokļu mājai ir centralizētā siltumapgāde.

Dzīvokļa īpašuma likuma 4. pants noteic, ka kopīpašuma daļā ietilpst arī atsevišķā īpašuma robežās esošie sildelementi, ja to funkcionālā darbība ir atkarīga no kopīpašuma inženierkomunikācijām.

Savukārt likuma 16. pants paredz, ka dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašuma daļu. Tātad par radiatoru noņemšanu ir jālemj dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē. Radiatoru nogriešana ir patvaļīga būvniecība, par kuru Būvniecības likuma 25. pantā ir paredzēta administratīvā atbildība.

Turklāt dzīvokļa īpašniekiem ir jānorēķinās arī par koplietošanas telpās patērēto siltumenerģiju. Parasti to izdala uz dzīvokļu skaitu un pievieno dzīvokļa patēriņam.

Iesakām jums ar savu jautājumu un dokumentiem vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas