E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30751
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Nomnieka tiesības nomas priekšmeta izsoles gadījumā

J
jautā:
18. oktobrī, 2023
Nomnieks

Kas mani aizsargā kā izīrētāju, ja zemes nomas līgumu starp divām fiziskajām personām neesmu reģistrējis zemesgrāmatā un ja zemes daļu tirgos izsolē? Vai man ir jāsatraucas, ka ar mani var pārtraukt līgumu? Vai līgums vēl būs spēkā? Vai man ir pirmpirkuma tiesības? Līgumā ir atrunāts, ja pārdod, tad man tādas ir pēc nomas līguma gada, kā nosaka likums. Līgumu neesmu reģistrējis zemesgrāmatā, jo uzskatīju, ka līgumi jāreģistrē tikai domē, kas tika izdarīts. Kas notiek, ja līgums tomēr zaudē spēku? Kurš to uzsaka? Vai izsoles rīkotājs? Kas segs zaudējumus un maksās līgumsodu, ja līgums tomēr tiks uzteikts vai zaudēs spēku? Kāds likums aizstāv mani?

A
atbild:
18. decembrī, 2023
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar Civillikuma 2126. pantu, ierakstot nomas vai īres līgumu zemesgrāmatās, nomnieks vai īrnieks iegūst lietu tiesību, kas ir spēkā arī pret trešajām personām. 2174. pants savukārt papildina: kad iznomātājs vai izīrētājs nomas vai īres priekšmetu atsavina, ieguvējam jāievēro nomas vai īres līgums tikai tad, ja tas ierakstīts zemesgrāmatās. Tādējādi, ņemot vērā, ka jūsu noslēgtais nomas līgums nav ticis reģistrēts zemesgrāmatā, izsoles uzvarētājam un jaunajam zemes īpašniekam kā trešajai personai jūsu un iepriekšējā zemes īpašnieka slēgtais nomas līgums nebūs saistošs.

Pie apstākļiem, kad, pamatojoties uz izsoli, jūsu nomātā zeme nonāktu citas personas īpašumā, jaunais zemes īpašnieks var nomas attiecības ar jums turpināt, bet, ja šī persona to nevēlas, ieguvējam atbilstoši Civillikuma 2174. pantam ir tikai pienākums jums dot pietiekamu laiku nomas priekšmeta (zemes) atdošanai. Ja jaunais zemes ieguvējs nolemj jums uzteikt nomas līgumu, minētais Civillikuma 2174. pants tomēr jūs aizsargā, proti, paredz jums tiesības vērsties pret personu, ar kuru jūs noslēdzāt zemes nomas līgumu, prasot no bijušā zemes īpašnieka jums atlīdzināt visus zaudējumus, kādi jums rastos sakarā ar zemes nomas līguma priekšlaicīgu izbeigšanu.

Jautājumā jūs norādāt uz pirmpirkuma tiesībām uz nomāto zemesgabalu. Atbilstoši Civillikuma 2060. pantam ar pirmpirkuma tiesību pārdevējs (jūsu gadījumā – nomnieks) pielīgst sev priekšrocību pirkt lietu, ja pircējs (iznomātājs) to pārdotu tālāk. Tādējādi jūs savas pirmpirkuma tiesības uz nomāto zemi varētu izlietot, ja zemes īpašnieks lemtu nomāto zemi labprātīgi pārdot nomas attiecību pastāvēšanas laikā. Pants precizē, ka pirmpirkuma tiesība nav izlietojama, kad lietu atsavina nevis pārdodot, bet citādi. Jūsu aprakstītajā situācijā zeme tiek nevis pārdota darījuma ceļā (slēdzot pirkuma līgumu), bet, rīkojot izsoli. Līdz ar to jūs šajā gadījumā nevarat izlietot savas pirmpirkuma tiesības uz zemi, tomēr varat apsvērt iespējas piedalīties nekustamā īpašuma izsolē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 247 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas