E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30743
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Zemes nomnieka pirmpirkuma tiesības

J
jautā:
17. oktobrī, 2023
Gints

Labdien! Saules paneļu attīstītājs grib uz man piederošās lauksaimniecības zemes būvēt parku. Ir atsūtīts līgums par zemes nomu, taču man nepatīk nodaļa, kurā norādīts, ka zemesgrāmatā vēlas reģistrēt pirmpirkuma un izpirkuma tiesības. Pēc publiski pieejamās informācijas un likumi.lv, ja zemes nomas līgumu reģistrē pašvaldībā, tas automātiski nozīmē, ka saules paneļu attīstītājam ir pirmpirkuma tiesības.

A
atbild:
30. oktobrī, 2023
Pauls Vasks
jurists

Slēdzot nekustamā īpašuma nomas līgumu, darījuma puses var papildus vienoties arī par citiem nosacījumiem, tai skaitā par nomnieka pirmpirkuma tiesībām. Civillikums vispārēji noteic, ka ar pirmpirkuma tiesībām persona pielīgst sev priekšrocību pirkt lietu, ja īpašnieks to pārdotu tālāk (skat. 2060. pantu). Lai šādas pirmpirkuma tiesības būtu spēkā attiecībā pret trešajām personām, pirmpirkuma tiesības par labu nomniekam ir nostiprināmas zemesgrāmatā.

Normatīvie tiesību akti izņēmuma kārtā paredz speciālo regulējumu par nomnieka pirmpirkuma tiesībām uz nomāto lauksaimniecības zemi. Proti, likuma “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” 30.2 pants noteic, ka, zemes īpašniekam pārdodot viņam piederošo lauksaimniecības zemi, pirmpirkuma tiesības uz to ir lauksaimniecības zemes nomniekam, ja tas atbilst virknei likuma 28.1 panta pirmajā daļā norādīto pazīmju. Panta turpmākajās daļās paskaidrots, ka šādas pirmpirkuma tiesības uz lauksaimniecības zemi pastāv ne tikai zemes nomniekam, kurš savas pirmpirkuma tiesības ir reģistrējis zemesgrāmatā, bet arī tādam nomniekam, kurš noslēgto lauksaimniecības zemes nomas līgumu reģistrējis pašvaldībā. Tiesa, pirmkārt, likumā precizēts, ka, pašvaldībā reģistrējot nomas līgumu, nomnieks pirmpirkuma tiesības uz nomāto zemi šādā gadījumā iegūst tikai pie nosacījuma, ja zemes nomas līgums pašvaldībā reģistrēts vismaz gadu pirms darījuma (nekustamā īpašuma pirkuma līguma) noslēgšanas brīža. Otrkārt, ja uz pirmpirkuma tiesībām pretendēs vairāki lauksaimniecības zemes nomnieki, priekšroka pirkt nomāto zemi būs tam nomniekam, kura pirmpirkuma tiesības būs reģistrētas zemesgrāmatā.

Rezumējot iepriekš minēto, jānorāda, ka likums vispārēji paredz nomnieks trešajām personām saistošas pirmpirkuma tiesības iegūst tikai pēc šo tiesību reģistrēšanas zemesgrāmatā. Ja jūsu nomnieks atbilst likumā definētajiem kritērijiem un nomā lauksaimniecības zemi, izņēmuma kārtā pirmpirkuma tiesības nomnieks iegūs arī gadu pēc nomas līguma reģistrēšanas vietējā pašvaldībā. Priekšrocības tomēr būs tam nomniekam, kurš savas pirmpirkuma tiesības būs reģistrējis zemesgrāmatā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas