E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30585
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā maksā maternitātes pabalstu, ja grūtniecības atvaļinājumā dodas vēlāk, jo turpina strādāt

J
jautā:
02. oktobrī, 2023
Kristīne

Labdien! Vēlējos noskaidrot par iespēju doties bērna kopšanas atvaļinājumā vēlāk nekā paredzēts un to, kā tas maina pabalstu, u. c. sekas. Ņemot vērā visus aprēķinus, man jāņem darbnespējas lapa B decembra vidū, taču es vēlētos to ņemt ātrākais janvāra beigās. Vai tā drīkst un kā tas maina pabalstu kārtību? Vai ir iespējamas citas sekas?

A
atbild:
03. oktobrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Rūpējoties par grūtnieces un topošā bērniņa veselību, ārstam ir pienākums grūtniecei izrakstīt darbnespējas lapu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” no grūtniecības 32. vai 30. nedēļas.

Topošā māmiņa pati izvēlas, vai uzreiz dosies grūtniecības atvaļinājumā.

Tomēr Darba likuma 37. pants paredz, ka darba devējam jebkurā gadījumā ir aizliegts nodarbināt grūtnieci divas nedēļas pirms paredzamajām dzemdībām un sievieti divas nedēļas pēc dzemdībām. Paredzamo dzemdību laiku un dzemdību faktu apstiprina ārsta atzinums.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Andrika Stretinska informē par maternitātes pabalsta piešķiršanas un izmaksas nosacījumiem, ja sieviete izvēlas neizmantot visu Darba likumā paredzēto grūtniecības atvaļinājumu un kādu laiku no tā vēl strādāt un gūt ienākumus.

Šobrīd spēkā esošais normatīvais regulējums paredz, ka maternitātes pabalstu piešķir par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā un negūst darba ienākumus. Tas nozīmē, ja, vienojoties ar darba devēju, esat izlēmusi izmantot tikai daļu no Darba likumā paredzētā grūtniecības atvaļinājuma, proti, esat nolēmusi vēl kādu laiku strādāt un saņemt darba algu, tad maternitātes pabalstu par šo periodu nevarēsiet saņemt.

Tāpēc, iesniedzot VSAA iesniegumu maternitātes pabalsta piešķiršanai, papildus ir jānorāda laika periods, kurā neatradīsieties grūtniecības atvaļinājumā, bet turpināsiet strādāt un gūt ienākumus. Maternitātes pabalsts tiks aprēķināts tikai par periodu, kurā jūs atradīsieties grūtniecības atvaļinājumā un negūsiet ienākumus strādājot.

Nosakot maternitātes pabalsta apmēru, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa B saistībā ar grūtniecību).

Tātad, ja darbnespējas lapa tiks izsniegta 2023. gada decembrī, vidējo iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāro mēnešu periodu no 2022. gada oktobra līdz 2023. gada septembrim.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 247 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas