E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30517
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pirms izsoles kustamo mantu apķīlā un ieceļ mantas glabātāju

J
jautā:
19. septembrī, 2023
Andris

Labdien! Esmu noskatījis transporta līdzekli tiesu izpildītāja rīkotajā izsolē. Ja nosolu augstāko cenu izsolē, vai likumi man garantē kādu aizsardzību pret to, ka parādnieks no izsoles objekta vērtējuma sastādīšanas dienas līdz dienai, kad transporta līdzeklis tiek nodots man, nesabojā transporta līdzekli (nesalauž kaut ko, nedemontē detaļas, neizdemolē auto salonu utt.)? 

A
atbild:
03. oktobrī, 2023

Pirms izlikt kustamo mantu izsolē, zvērināts tiesu izpildītājs to apķīlā. Lai nodrošinātu apķīlātās mantas apsardzību, tiesu izpildītājs ieceļ mantas glabātāju. Tas var būt gan pats parādnieks, gan cita fiziska persona. Apķīlājot kustamo mantu, no parādnieka vai glabātāja ņemams paraksts, ka viņš to neatsavinās, neieķīlās un neizlietos citam uzdevumam vai nolūkam un ka par tās izšķērdēšanu, atsavināšanu, noslēpšanu vai apmainīšanu viņu var saukt pie kriminālatbildības. Par spīti tam, diemžēl nevar pilnībā izslēgt iespēju, ka apķīlātā manta netiek tīši vai aiz neuzmanības bojāta. 

Ja plānojat piedalīties izsolē, tad varat sazināties ar zvērinātu tiesu izpildītāju, kurš rīko izsoli, un noskaidrot mantas glabāšanas apstākļus. Proti, vai manta nodota glabāšanā parādniekam (tā ģimenes loceklim) vai citai personai. Personu datus un adreses, protams, zvērināts tiesu izpildītājs nevarēs izpaust. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas