E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30390
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Bāriņtiesa var atteikties paziņot vecākiem bērna atrašanās vietu

J
jautā:
07. septembrī, 2023
Anna

Ja bērns tiek izņemts no ģimenes un tajā pašā dienā aizvests pie audžuģimenes, vai darbinieki ir tiesīgi man nedot ģimenes kontaktus un paņemt bērna dzimšanas apliecības oriģinālu?

A
atbild:
29. septembrī, 2023

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 33. pantā noteikto bērnam, kurš nodots aizbildnībā vai audžuģimenē vai ievietots bērnu aprūpes iestādē, ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar vecākiem, kā arī ar brāļiem, māsām, vecvecākiem un personām, ar kurām bērns ilgu laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā, izņemot gadījumus, kad tas kaitē bērna veselībai, attīstībai un drošībai vai rada draudus aizbildņiem, audžuģimenēm, bērnu aprūpes iestāžu darbiniekiem vai citiem bērniem.

Tāpat šajā pantā noteikts, ka, pastāvot iepriekš minētajiem draudiem, bāriņtiesa var atteikties paziņot bērna vecākiem bērna atrašanās vietu.

Sazinoties ar Rīgas bāriņtiesu, iestādes pārstāve apstiprina, ka gadījumā, ja bērns nokļūst audžuģimenē, bāriņtiesa tai izsniedz arī bērna dzimšanas apliecību, lai audžuvecāki varētu pārstāvēt bērnu viņa tiesībās, piemēram, apmeklējot ārstu. To paredz Audžuģimenes noteikumi. Bāriņtiesai lemjot par bērna atgriešanos ģimenē, dzimšanas apliecība tiek atdota vecākiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 267 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas