E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30344
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Daudzdzīvokļu ēkai piesaistītais zemesgabals un servitūts

J
jautā:
03. septembrī, 2023
Ļubova

Labdien! Daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai (mājai) piesaistītais funkcionāli nepieciešamais zemesgabals (FNZ) atrodas likumiskā lietošanā. 2012. gadā pāri mājas zaļajai brīvajai teritorijai uz līguma pamata uz nenoteiktu laiku tika nodibināts ceļa servitūts ar tiesībām uz braucamo ceļu par labu blakus esošajam pašvaldības īpašumam, nesaskaņojot ar dzīvokļu īpašniekiem, neveicot uzmērīšanu dabā un nenosakot konkrētas robežas, bet norādot “aptuvenā platībā” un iezīmējot to pāri mājas atkritumu konteineru novietnei, kas ir mājai funkcionāli nepieciešama. Dzīvokļu īpašnieki noteikti iebilstu pret šāda ceļa servitūta nodibināšanu, ja vien kāds jautātu. Kopš tā laika nodibinātais servitūts tika izlietots tikai daļā (daļēji – kājceļam, daļēji – braucamajai daļai, kas jau iepriekš bija apbūvēti), pārējā daļā, pāri atkritumu novietnei un zālienā, tas nav izlietots. Vai var secināt, ka servitūta neizlietotajai daļai ir iestājies noilgums un būtu piemērojams tostarp Civillikuma 1253. pants? Kas un kādā veidā būtu jāizdara, lai ceļa servitūta neizlietotā un noilgusī daļa tiktu dzēsta no zemesgrāmatas? Vai būs pietiekami ar iesniegumu zemesgrāmatā/Valsts zemes dienestā? Kam ir tiesības iesniegt šādu pieprasījumu? Vai dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības vērsties tiesā, lai pieprasītu nepieciešamās izmaiņas (kas būtu atbildētājs)? Kādiem jābūt dokumentiem/pierādījumiem, lai ceļa servitūta neizlietotā daļa tiktu dzēsta? Paldies!

A
atbild:
11. septembrī, 2023
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Servitūts ir lietu tiesība, kas ir spēkā pēc tās ierakstīšanas zemesgrāmatā (Civillikuma 1235. pants). Šādu ierakstu atbilstoši Zemesgrāmatu likuma 97. pantam var apstrīdēt vienīgi prasības kārtībā. Tas nozīmē, ka zemesgrāmatā ierakstīta servitūta tiesība, pat konstatējot likumā noteikto noilguma faktu, neizbeidzas automātiski, – par to ir jāvēršas vispārējās jurisdikcijas tiesā atbilstoši Civilprocesa likumā noteiktajai kārtībai, t. i., jāiesniedz rakstveida prasības pieteikums, kurā cita starpā precīzi jānorāda gan atbildētājs, gan apstākļi, ar kuriem pamatots prasījums, un pierādījumi, kas tos apstiprina.

Lai noteiktu strīda juridisko kvalifikāciju, atbildētāju, apzinātu nepieciešamo pierādījumu kopumu un izpildītu citas civilprocesuālajās normās noteiktās darbības prasības sagatavošanai un iesniegšanai tiesā, būtu vēlams vērsties pie jurista vai advokāta juridiskās palīdzības saņemšanai, jo sniegt konkrētas rekomendācijas, pamatojoties uz strīdus situācijas vispārīgu aprakstu, šajā gadījumā nav iespējams.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas