E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30300
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Zaudējumu atlīdzības priekšnoteikumi un noilgums

J
jautā:
24. augustā, 2023
Solvita

Labdien! Pirms gada salūza tualetes pods, ūdens iztecēja uz grīdas, nedaudz applūdinot apakšējā kaimiņa dzīvokļa griestus. Toreiz viņš nekādas pretenzijas necēla, kompensāciju neprasīja. Šodien saņēmu zvanu no kaimiņa ar jautājumu, kā es kompensēšu zaudējumus. Es viņam pajautāju, vai runa ir par notikumu pirms gada, viņš apstiprināja. Es vaicāju, kāpēc viņš uzreiz nerīkojās. Viņš atbildēja, ka toreiz mēs bijām draugi, bet tagad esam ienaidnieki. Es dzīvoju īrētā dzīvoklī, bet viņš dzīvo personīgajā dzīvoklī. Vai, aizritot tik ilgam laikam, kaimiņš var pieprasīt kompensāciju par nodarītajiem zaudējumiem? Viņam kā pierādījums esot videoieraksts. Ļoti gaidu atbildi! Jau iepriekš pateicos!

A
atbild:
01. septembrī, 2023

Civillikuma 1895. pants noteic, ka visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā. Tātad noilgums jūsu aprakstītajā lietā ir 10 gadi. Tas nozīmē, ka jūsu kaimiņš ir tiesīgs vērsties tiesā ar prasību par zaudējuma atlīdzināšanu, kaut arī no negadījuma dienas ir aizritējis gads. Vairāk par noilgumu lietās saistībā ar zaudējumu atlīdzināšanu varat izlasīt LV portālā publicētajā e-konsultācijā “Noilguma termiņš ir desmit gadi”.

Tomēr minētajā situācijā liela nozīme ir tam, vai jūsu kaimiņš būs spējīgs pierādīt, ka viņam bija nodarīti zaudējumi un ka šie zaudējumi ir nodarīti tieši jūsu neatļautās darbības dēļ.

Tiesību teorijā atzīts, ka zaudējumu atlīdzības pienākums iestājas tad, kad vienlaikus pastāv šādi priekšnoteikumi jeb atlīdzības pamati:

  • tiesību aizskārēja neattaisnojama darbība, kas attiecīgajos gadījumos ietver arī novērtējumu no vainojamības aspekta;
  • zaudējumu esamība;
  • cēloniskais sakars starp zaudējumiem un neatļauto darbību (Torgāns, K. Saistību tiesības I daļa. Rīga, 2006, 209. lpp.).

LV portālā ir publicēts skaidrojums “Nopludināts dzīvoklis: kas vainīgs un atlīdzinās zaudējumus”, kurā jūs varat iegūt vairāk informācijas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas