E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24965
Lasīšanai: 2 minūtes
3
5
3
5

Noilguma termiņš ir desmit gadi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2021
Inga

Labdien! 2014. gada martā, veicot rakšanas darbus, tika pārrakts elektrības kabelis. Tika izsaukta policija, sastādīts APK protokols. 2021. gada 21. septembrī AS “Sadales tīkli” ir izrakstījuši rēķinu par iepriekšminētajiem zaudējumiem. Vai šiem zaudējumiem nav iestājies noilgums? Pagājuši jau 7 gadi.

A
atbild:
14. decembrī, 2021

Civillikuma 1779. pants paredz, ka ikvienam ir pienākums atlīdzināt zaudējumus, ko viņš ar savu darbību vai bezdarbību nodarījis.

Vispārīgais princips, kas ietverts Civillikuma 1895. pantā noteic, ka visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto 10 gadu laikā.

Atbilstoši Civillikuma 1896. pantam noilguma termiņš skaitāms no prasījuma tiesības nodibināšanās brīža un nav izšķirošas nozīmes tam, vai prasījuma tiesība izriet no saistībām, noziedzīga nodarījuma vai jaukta pamatojuma.

Noilgums var tikt pārtraukts, un termiņš tādā gadījumā sāk tecēt no jauna, ja parādnieks saņem atgādinājumu, tiek celta prasība tiesā, kā arī ja pats parādnieks atzīst parādu un to atmaksā noilguma tecēšanas laikā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas