E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30117
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Kā nošķirt saimnieciskās darbības ieņēmumus no citiem ienākumu avotiem

J
jautā:
06. augustā, 2023
Varya

Sveicināti! Kā tiek noteikti un vērtēti ienākumi pašnodarbinātai personai? Piemēram, fiziskajai personai var būt gan algots darbs, gan regulāri/neregulāri radinieku pārskaitījumi, vēl arī pašnodarbinātā statuss, kas ir attiecināms uz noteiktu saimniecisko darbību. Būtībā “parastais cilvēks” ar vairākiem ienākumu avotiem – algu, radinieku atbalstu līdz 10 000 eiro gadā, pašnodarbinātā ienākumiem. Kā VID vērtēs, kuri ienākumi ir tieši par pašnodarbinātā statusu? Vai radinieku pārskaitījums ir vērtējams kā ienākums pašnodarbinātai personai? Kādas darbības ir jāveic, lai nošķirtu pārējos ienākumu avotus un turpinātu maksāt nodokļus par pašnodarbinātas personas darbību atsevišķi no citiem ienākumu avotiem? Pēc būtības par algu nodokļus maksā darba devējs, par radinieku pārskaitījumiem nav jāmaksā, bet ir bažas, vai VID nevērtēs atšķirīgos ienākuma avotus kopīgi, ja fiziskā persona ir arī pašnodarbinātā statusā. Ja fiziskajai personai būtu tikai radinieku pārskaitījumi un pašnodarbinātas personas statuss, kā ir vērtējami ienākumi pašnodarbinātai personai?

A
atbild:
15. augustā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saimnieciskajā darbībā gūtie ieņēmumi un izdevumi gan skaidrā, gan bezskaidrā naudā, kā arī skaidrās naudas atlikumi kasē un bezskaidrās naudas atlikumi kredītiestāžu (banku) kontos būtu jānošķir no personīgajiem līdzekļiem.

Lai nodrošinātu, ka naudas summas, kas gūtas ārpus saimnieciskās darbības un izlietotas personiskajām vajadzībām, ir nošķirtas no saimnieciskajā darbībā iegūtajām un izlietotajām naudas summām, saimniecisko darījumu naudas plūsmas izsekojamībai var nošķirt un izmantot atsevišķu bankas kontu, kurā tiek veikti tikai ar saimniecisko darbību saistīti darījumi.

Ministru kabineta 2022. gada 31. maija noteikumi Nr. 322 “Kārtība, kādā individuālie komersanti un citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā” noteic: “Personas skaidrās naudas atlikums kasē un bezskaidrās naudas atlikums maksājumu kontos, kā arī saņemtās un izsniegtās naudas summas, kuras norāda saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālā, ir nošķirtas no personiskajam patēriņam izlietojamām naudas summām. Ja maksājumu kontu izmanto ne tikai norēķiniem saimniecisko darījumu nodrošināšanai, žurnālā norāda visas šajā kontā saņemtās un no tā izsniegtās naudas summas. Naudas summas, kas gūtas ārpus saimnieciskās darbības un izlietotas personiskajām vajadzībām, ja tās ir nošķirtas no saimnieciskajā darbībā iegūtajām un izlietotajām naudas summām, žurnālā neieraksta.”

Saimnieciskās darbības ieņēmumus un ar to gūšanu saistītos izdevumus var nereģistrēt žurnālā, ja saimniecisko darījumu nodrošināšanai veic tikai bezskaidras naudas norēķinus un izmanto atsevišķu maksājumu kontu kredītiestādē (bankā).

Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē ir informācija saimnieciskās darbības veicējiem, tostarp par grāmatvedības organizēšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 263 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas