E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30023
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā tiek uzraudzīts ārsta stažiera darbs

J
jautā:
26. jūlijā, 2023
Natalija

Dzīvībai bīstamā stāvoklī esoša pacienta apskati veica un terapiju nozīmēja ārsts stažieris, kas it kā strādāja cita pieredzējuša ārsta uzraudzībā. Kā šai uzraudzībai bija jāizpaužas un kā no stacionāra medicīniskās kartes/dokumentiem var saprast, ka stažieris patiešām darbojas pieredzējušā ārsta uzraudzībā un ka lēmumi saistībā ar konkrēto pacientu bija saskaņoti (piemēram, ārsta pašrocīgi veiktie ieraksti kartē vai paraksts u. tml.)?

A
atbild:
12. augustā, 2023

Veselības inspekcija (VI) skaidro: “Pacienta ārstniecību var veikt gan ārsts stažieris, proti, ārsts, kas nav sertificēts specialitātē un strādā sertificēta ārsta vadībā, gan rezidents – pēcdiploma apmācībā esošs ārsts, kas specializējas kādā ārsta specialitātē. Gan ārsti rezidenti, gan ārsti stažieri ir ārsti (ārstniecības personas), kas ieguvuši izglītību ārsta profesijā un ir reģistrēti Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā.”

Pirmā un otrā gada rezidenti atbilstoši Ministru kabineta noteikumu “Noteikumi par ārstniecības personu un studējošo, kuri apgūst pirmā vai otrā līmeņa profesionālās augstākās medicīniskās izglītības programmas, kompetenci ārstniecībā un šo personu teorētisko un praktisko zināšanu apjomu” 11. punktā noteiktajam strādā sertificēta attiecīgās specialitātes ārsta, kura darba stāžs attiecīgajā specialitātē pēc ārstniecības personas sertifikāta iegūšanas ir ne mazāks kā pieci gadi, tiešā uzraudzībā. Rezidenta pienākumus un tiesības ārstniecības procesā nosaka ārstniecības iestādes vadītājs, ņemot vērā viņa zināšanas un prasmes, kas iegūtas un novērtētas ārsta izglītības programmas apguves laikā, kā arī, pamatojoties uz konkrētās rezidentūras studiju programmas vadītāja un attiecīgajā specialitātē sertificēta speciālista ieteikumu.

Savukārt MK noteikumu 12. punktā minēts, ka trešā gada rezidenti strādā sertificēta ārsta, kura darba stāžs attiecīgajā specialitātē pēc ārstniecības personas sertifikāta iegūšanas ir ne mazāks kā pieci gadi, vadībā.

VI turpina: “Pacienta ārstējošais ārsts (arī rezidents vai stažieris) visu informāciju par pacienta ārstēšanu ieraksta pacienta medicīniskajā dokumentācijā. Rezidentu un stažieri uzraugošais/vadošais ārsts iesaistās ārstēšanā, sniedz konsultācijas, kā arī pārrauga pieņemtos lēmumus un pacienta medicīniskajā dokumentācijā ar parakstu apliecina rezidenta vai stažiera ierakstus.

Pacientu tiesību likuma 4. panta otrajā daļā ir noteiktas pacienta tiesības zināt ārstējošo ārstu un citu veselības aprūpes procesā iesaistīto ārstniecības personu vārdu, uzvārdu, amatu, profesiju, specialitāti un kvalifikāciju. Līdz ar to, pirms ārstniecības uzsākšanas, pacients ir jāinformē par ārsta profesionālo kvalifikāciju.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas