E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29976
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Darba samaksa par darbu svētku dienā un brīvdienā

J
jautā:
21. jūlijā, 2023
Valērija

Sveiki!
Vai 10.07.2023. ir pārceltā kompensējamā brīvdiena, jo 09.07. iekrita brīvdienā, vai svētku diena un darba samaksa ir dubultā?

A
atbild:
25. jūlijā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

2023. gada 9. jūlijs atbilstoši likuma “Par svētku, atzīmējamām un atpūtas dienām” 1. pantam ir svētku diena – Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku noslēguma diena. Savukārt 10. jūlijs ir atpūtas diena jeb brīvdiena.

Ja 9. un 10. jūlijā bija jāstrādā

Saskaņā ar Darba likuma 68. panta pirmo daļu darbinieks, kas veic darbu svētku dienā, saņem piemaksu ne mazāk kā 100% apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – ne mazāk kā 100% apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu. Tātad, ja 9. jūlijā, kas ir valsts svētku diena, bija jāstrādā, par darbu pienākas paaugstinātā atlīdzība.

Savukārt, ja bija jāstrādā 10. jūlijā, kas ir brīvdiena, apmaksa pienāksies saskaņā ar nolīgtā darba līguma noteikumiem. Darba likums paredz: ja darbinieks tiek iesaistīts darbā atpūtas laikā, darba devējam jāpiešķir viņam līdzvērtīga kompensējoša atpūta citā nedēļas darba dienā.

Vēl viena būtiska nianse šajā gadījumā ir nolīgtais pārskata periods. Proti, ja atpūtas laiku pārskata periodā nepiešķirs, var izveidoties situācija, ka ir nostrādātas virsstundas. Virsstundu apmaksu regulē Darba likuma 68. pants.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas