E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29956
Lasīšanai: 5 minūtes

Darbnespējas lapu B izsniedz slima bērna kopšanai

J
jautā:
19. jūlijā, 2023
Iveta

Labdien! Bērna māte ir bērna kopšanas atvaļinājumā. Bērnam ir 10 mēneši, mammai steidzami vajadzīga operācija, pēc kuras mēnesi nevar celt smagumus, līdz ar to arī bērnu, kuram jau ir 10 kg. Vai tēvs, ome var saņemt darbnespējas lapu, lai rūpētos par mazuli? Citādi sanāk, ka tēvam vai omei jāņem bezalgas atvaļinājums, kas nav iespējams, ņemot vērā materiālo situāciju. Paldies!

A
atbild:
25. jūlijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darbnespējas lapu B izsniedz slima bērna kopšanai. To nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība”.

Ja persona nevar ierasties darbā un gūt ienākumus saistībā ar slima bērna kopšanu, darbnespējas lapu B izsniedz atbilstoši noteikumu 7.1 punktā noteiktajam:

  • 7.1 1. vienam no bērna vecākiem vai aizbildnim, vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu aprūpē bērnu;
  • 7.1 2. vienam no bērna vecāku vai šo noteikumu 7.1. apakšpunktā minēto personu tuvākajiem radiniekiem (vecvecākam, pilngadīgajam brālim vai māsai) vai vecāka laulātajam, ja slimu bērnu nevar kopt šo noteikumu 7.1. apakšpunktā minētā persona un bērna kopšanu tā uzticējusi kādai no šajā apakšpunktā minētajām personām. Minēto informāciju norāda bērna medicīniskajā dokumentācijā.

Darbnespējas lapu B par slima bērna kopšanu ārsts izsniedz no bērna pirmās saslimšanas dienas. Par darbnespējas lapas B periodu tiek maksāts slimības pabalsts. Darbnespējas lapu B apmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 11. pants noteic, ka slimības pabalstu (par darbnespējas lapu B) piešķir, ja persona darbnespējas dēļ neierodas darbā (kam viens no iemesliem ir nepieciešamība kopt slimu bērnu) un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus. Ja darbā nav jāierodas un ja netiek zaudēti algotā darbā gūstamie ienākumi, slimības pabalstu nepiešķir.

Darbnespējas lapu izsniegšanas regulējums nosaka to izsniegšanu tikai saistībā ar saslimšanu un darbnespēju. Tiesības uz slimības pabalsta saņemšanu atbilstoši darbnespējas lapai B par slima bērna kopšanu citam ģimenes loceklim ir situācijā, ja saslimis gan bērns, gan vecāks, kurš atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

LV portāla publikācijā “Bērna kopšanas atvaļinājumā esoša vecāka tiesības slimības gadījumā” ir skaidrotas situācijas un sniegtas atbildes uz jautājumiem par B lapas izsniegšanu un slimības pabalstu.

Maza bērna kopšanas periodā vienam no vecākiem tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts un vecāku pabalsts (sociāli apdrošinātiem vecākiem). Vecāku pabalsts tā saņēmējam daļēji aizstāj iepriekš darbā gūtos ienākumus. Vesela bērna aprūpei ģimenei paralēli nav paredzēts vēl kāds maksājums. No viena gada vecuma sāk maksāt ģimenes valsts pabalstu.

Savukārt sociālās palīdzības tiesību aktos ir paredzēti pašvaldības pabalsti gan trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām (vērtējot ienākumus), gan pabalsts krīzes situācijā, kas ir viens no pašvaldības papildu sociālās palīdzības pabalstu veidiem. Krīzes pabalstu pašvaldības sociālais dienests izmaksā, neizvērtējot mājsaimniecības materiālo situāciju (ienākumus un īpašumus).

Pabalsta krīzes situācijā mērķis ir operatīvi sniegt materiālu atbalstu ārēju notikumu radītu seku novēršanai vai mazināšanai.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikts, ka krīzes situācija ir situācija, kurā katastrofas vai citu ārēju notikumu dēļ personai vairs nav iespēju izmantot ierastos problēmu risināšanas veidus, pati saviem spēkiem tā nespēj pārvarēt šo notikumu radītās sekas un tai ir nepieciešama psihosociāla vai materiāla palīdzība.

Pabalsta apmēru un piešķiršanas kārtību katra pašvaldība nosaka savos saistošajos noteikumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 118 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas