E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29931
Lasīšanai: 6 minūtes
2
2

Vai būs pabalsti par ES valstī dzimušu bērnu, ja strādā pie Latvijas darba devēja un nodokļus maksā Latvijā

J
jautā:
18. jūlijā, 2023
Diāna

Labdien! Es dzīvoju ārzemēs (Eiropas Savienībā), esmu Latvijas pilsone. Strādāju attālināti Latvijas kompānijā un maksāju nodokļus Latvijas valstij. Mēs ar vīru plānojam bērnu, un saistībā ar to rodas jautājums –, kas man pienākas, ja bērnu dzemdēšu ārvalstīs? Kā ir ar visiem pabalstiem un bērna kopšanas atvaļinājumu (strādāt es nevarēšu)? Kā rīkoties manam darba devējam – kā noformēt manu prombūtni, ja man tomēr nepienākas bērna kopšanas atvaļinājums? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
28. jūlijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Gintere, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Valsts darba inspekcijas Klientu atbalsta nodaļas vadītāja Dace Stivriņa vērš uzmanību, ka saskaņā ar Darba likuma 13. panta pirmo daļu darbinieks un darba devējs var vienoties par darba līgumam un darba tiesiskajām attiecībām piemērojamo likumu. Šāda izvēle nevar darbiniekam atņemt vai ierobežot aizsardzību, kas noteikta ar tās valsts likuma pavēlošajām vai aizliedzošajām normām, kuras likums būtu piemērojams atbilstoši šā panta otrajai, trešajai, ceturtajai vai piektajai daļai. Šī panta trešajā daļā noteikts: ja darbinieks un darba devējs nav izvēlējušies piemērojamo likumu un darbinieks atbilstoši darba līgumam parasti veic savu darbu citā valstī, darba līgumam un darba tiesiskajām attiecībām piemērojams šīs citas valsts likums.

Līdz ar to ir svarīgi saprast, kuras valsts likums piemērojams jūsu darba tiesiskajās attiecībās – Latvijas Darba likums vai tās valsts likums, no kuras jūs veicat attālināto darbu.

Ja jūsu darba tiesiskajās attiecībās ir piemērojams Latvijas piemērojamais likums, proti, Darba likums, tad, neatkarīgi no tā, ka darbu veicat attālināti, jums saskaņā ar Darba likuma 156. panta pirmo daļu kā ikvienam darbiniekam ir tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu saistībā ar bērna dzimšanu vai adopciju. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Šī panta otrajā daļā noteikts, ka bērna kopšanas atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu. Atvaļinājuma daļa nevar būt īsāka par vienu nepārtrauktu kalendāra nedēļu.

Jautājumos par Latvijas pabalstu sistēmu bērna kopšanas atvaļinājuma laikā iesakām vērsties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA).

Savukārt, ja jūsu darba tiesiskajās attiecībās ir piemērojami tās valsts likumi, no kuras jūs veicat attālināto darbu, jautājumos par bērna kopšanas atvaļinājuma piešķiršanas un noformēšanas kārtību, kā arī izmaksājamajiem pabalstiem jums ir jāvēršas tās valsts kompetentajā iestādē, no kuras veicat attālināto darbu.

VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Iveta Gintere, pamatojoties uz jūsu jautājumā izklāstīto situāciju, skaidro: saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu Nr. 883/2004 “Par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu” (turpmāk – Regula Nr. 883/2004) un Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu Nr. 987/2009, ar ko nosaka īstenošanas kārtību Regulai Nr. 883/2004 (turpmāk – Regula Nr. 987/2009), jums ir tiesības pieprasīt un saņemt tos Latvijas pabalstus saistībā ar bērna piedzimšanu kādā no Eiropas Savienības valstīm, kuri ir piesaistīti iepriekš minētajām regulām – bērna kopšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalstu –, jo jūs esat nodarbināta un sociāli apdrošināta Latvijā (kaut arī strādājat attālināti).

Savukārt saskaņā ar likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteikto jums ir tiesības saņemt pirmsdzemdību, pēcdzemdību maternitātes pabalstus un vecāku pabalstu. Šie pabalsti tiek aprēķināti, pamatojoties uz veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām.

Lai saņemtu maternitātes pabalstus, pirmsdzemdību un pēcdzemdību periodu apstiprinājumam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā jums ir jāiesniedz citā valstī grūtniecības novērošanu veikušā vai dzemdības pieņēmušā ārsta aizpildīta E116 forma, kas ir analogs Latvijas darbnespējas lapai B.

Vecāku pabalstu jums ir tiesības saņemt Latvijā gan kā strādājošam vecākam, gan kā bērna kopšanas atvaļinājumā esošam vecākam. Ja pēc maternitātes perioda atsāksiet strādāt, vecāku pabalsts tiks izmaksāts 50% apmērā no summas, kas tiktu maksāta, atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā.

Jūsu ģimenei būtu jākonsultējas pašreizējās dzīvesvietas un jūsu dzīvesbiedra nodarbinātības valsts atbilstošajā kompetentajā iestādē par tiesībām saņemt ģimenes pabalstus arī šajā valstī.

Ņemot vērā, ka katras ģimenes dzīvesvietas un vecāku nodarbinātības apstākļi ir individuāli un daudzveidīgi, aicinām jūs konsultēties VSAA, rakstot uz elektroniskā pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 134 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas