E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29922
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Zvērināts tiesu izpildītājs piedziņu veic Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā

J
jautā:
17. jūlijā, 2023
Natalija

Par parāda atgūšanu no fiziskās personas. Saistībā ar nenotikušajiem tūrisma braucieniem par cietušajiem tika atzītas vairāk nekā 200 personu, bija ierosināta krimināllieta. Tiesas laikā apsūdzētā persona atradās cietumā, tika izteikta vēlme ātrāk sākt atmaksāt parādu, tāpēc tika lūgts atbrīvot no apcietinājuma. Jau gandrīz 10 gadu pie tiesu izpildītāja ir lieta par parāda piedziņu, taču joprojām nekas netiek atmaksāts, jo darba vietas uzrāda minimālo algu, īpašums jau pirms tiesas bija pārreģistrēts citām personām. Jautāju tiesu izpildītājam, vai bija ziņots, piemēram, VID, par aizdomām, ka persona saistībā ar nevēlēšanos atmaksāt parādu slēpj ienākumus/izvairās no nodokļiem. Kā ir ar nosacījumu, ka apsūdzētā persona no apcietinājuma tika atbrīvota agrāk, solot sākt atmaksāt parādu? Vai jāraksta jauns iesniegums, piemēram, prokuratūrai? No tiesu izpildītāja atbildi nesaņēmu, tāpēc lūdzu izskaidrot par iespējām atgūt savu naudu! Paldies!

A
atbild:
19. jūlijā, 2023

Civilprocesa likuma 557. pantā ir uzskaitīti piespiedu izpildes līdzekļi:

  • piedziņas vēršana uz parādnieka kustamo mantu, tai skaitā mantu, kas atrodas pie citām personām, un bezķermeniskām lietām, tās pārdodot;
  • piedziņas vēršana uz naudu, kas parādniekam pienākas no citām personām (darba samaksu, tai pielīdzinātiem maksājumiem, citiem parādnieka ienākumiem, noguldījumiem kredītiestādēs vai pie citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem);
  • piedziņas vēršana uz parādnieka nekustamo īpašumu, to pārdodot;
  • piedziņas vēršana uz parādnieka apbūves tiesību, to pārdodot;
  • tiesas piespriestās mantas nodošana piedzinējam un ar tiesas spriedumu uzlikto darbību izpildīšana;
  • spriedumā norādīto personu un mantu izlikšana no telpām;
  • ievešana valdījumā;
  • bērna nogādāšana atpakaļ uz valsti, kurā ir viņa dzīvesvieta;
  • citi līdzekļi, kas norādīti spriedumā.

Gadījumā, ja parādniekam nav mantas un ienākumu, uz kuriem var vērst piedziņu, tiesu izpildītājs izsniedz atpakaļ piedzinējam izpildu dokumentu (Civilprocesa likuma 565. panta pirmā daļa).

Tiesu izpildītājs nav atbildīgs par to, ka parādniekam nav mantas un ienākumu, uz kuriem var vērst piedziņu. Tiesu izpildītājs izpilda savus pienākumus, pamatojoties uz saistošajām tiesību normām. Tomēr jāpiebilst, ka Civilprocesa likuma 552. panta ceturtajā daļā ir noteikts, “ja tiek konstatēts, ka parādnieks sniedzis nepatiesas ziņas, tiesu izpildītājs nosūta iesniegumu prokuroram”.

Ja jūs uzskatāt, ka ir pamats pārsūdzēt tiesu izpildītāja darbības, tad tiesu izpildītāja darbību pārsūdzēšanas kārtība ir paredzēta Civilprocesa likuma 632. pantā. Vairāk par šo varat izlasīt LV portālā publicētajā e-konsultācijā “Par tiesu izpildītāja darbībām var iesniegt sūdzību”.

Kas attiecas uz atbrīvošanas no apcietinājuma nosacījumiem, trūkst informācijas, lai sniegtu detalizētu un pamatotu atbildi. Būtu ieteicams vērsties pie jurista vai zvērināta advokāta, uzrādot tiesas spriedumu un pastāstot detaļas, lai saņemtu pilnvērtīgu konsultāciju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas