E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29916
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Likumu un to grozījumu pieņemšana

J
jautā:
17. jūlijā, 2023
Anita

Lūdzu sniegt skaidrojumu! LR Saeima pieņem likumus, likumu grozījumus.

  • Kura iestāde ierosina likumu grozījumus – attiecīgā ministrija, kura ir vadošā šajā sfērā, vai LR Saeima?
  • Ja LR Saeima ir pieņēmusi likuma grozījumus, kuros acīmredzami ir pārkāpta LR Satversme un vairāki citi likumi, MK noteikumi, vai LR Saeima var ierosināt Administratīvo lietu iestādē?
A
atbild:
18. jūlijā, 2023

Saeima ir vienīgā valsts institūcija, kurai ir tiesības pieņemt likumus. Savukārt likumprojektu izskatīšanai Saeimā var iesniegt Valsts prezidents, Ministru kabinets, Saeimas komisijas, ne mazāk kā piecu deputātu sastāvā, un Satversmē paredzētajos gadījumos – viena desmitā daļa vēlētāju (par šo plašāks skaidrojums ir pieejams LV portāla rakstā “Kas ir vēlētāju likumdošanas iniciatīva”).

Likumprojektu parasti izstrādā konkrēta ministrija, valsts institūcija vai Saeima. Par to, kā top likums, ir detalizēti aprakstīts LV portāla rakstā ar identisku nosaukumu “Kā top likums?”.

Gadījumos, kad konkrētā likuma norma pārkāpj vai ir pretrunā ar cita likuma normu, ir jāvadās pēc Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 9. panta sestās daļas, kas nosaka: “Ja konstatē pretrunu starp:

  • dažāda juridiska spēka tiesību normām, piemēro to tiesību normu, kurai ir augstāks juridiskais spēks;
  • vienāda juridiska spēka vispārējo un speciālo tiesību normu, vispārējo tiesību normu piemēro tiktāl, ciktāl to neierobežo speciālā tiesību norma;
  • vienāda juridiska spēka tiesību normām, piemēro jaunāko tiesību normu (noteicošais ir tiesību normas pieņemšanas datums);
  • vienāda juridiska spēka jaunāku vispārējo tiesību normu un vecāku speciālo tiesību normu, vecāko speciālo tiesību normu piemēro tiktāl, ciktāl tās mērķis nav pretrunā ar jaunākas vispārējās tiesību normas mērķi.”

Savukārt normatīvo aktu hierarhija ir noteikta Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 9. panta pirmajā daļā:

  • Satversme;
  • likumi;
  • Ministru kabineta noteikumi;
  • pašvaldību saistošie noteikumi.

Lietas par likumu un citu normatīvo aktu atbilstību Satversmei izskata Satversmes tiesa Latvijas Republikas Satversmē un Satversmes tiesas likumā noteiktās kompetences ietvaros.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 300 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas