E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29792
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Potenciālie mantinieki un parādsaistības

J
jautā:
27. jūnijā, 2023
Ainārs

Daudzdzīvokļu māja, viens no privatizēto dzīvokļu īpašniekiem ir nomiris pirms sešiem gadiem. Bijušajam īpašniekam ir pieauguši bērni, kuri var mantot šo īpašumu, bet neskaidru iemeslu dēļ dzīvoklis joprojām nav pārreģistrēts mantinieku īpašumā. Iespējams, parādu elektroenerģijas un ūdens piegādātājiem dēļ. Šie pakalpojumi dzīvoklim tagad ir atslēgti. Dzīvoklī pastāvīgi dzīvo potenciālie mantinieki. Vai ir kāds termiņš, kurā dzīvoklis būtu jāpārņem mantiniekiem? Kas notiek gadījumā, ja viņi pārņemšanu neveic? Piemēram, turpina maksāt par dzīvokļa apsaimniekošanu (izņemot elektrību un ūdeni) un dzīvot šajā īpašumā bez īpašuma tiesībām. Kas jādara, lai notiktu mantojuma pārņemšana vai atraidīšana? Vai to var rosināt citu mājas dzīvokļu īpašnieki vai apsaimniekotājs? Vaicāju pārējo mājas dzīvokļu īpašnieku interesēs, jo dzīvoklī tiek piekopts antisociāls dzīvesveids ar sanitāro normu neievērošanas pazīmēm un visi būtu ieinteresēti dzīvokļa īpašnieku nomaiņā.

A
atbild:
21. jūlijā, 2023
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Inga Ērgle, zvērināta notāre

Pēc mantojuma atstājēja nāves mantiniekiem ir tiesības pieņemt mantojumu vai arī atraidīt. Ja mantinieki vēlas pieņemt mantojumu, tad mantiniekiem jāizsaka griba pieņemt mantojumu zvērināta notāra noteiktajā uzaicināšanas termiņā vai, ja uzaicinājuma nav, gada laikā no mantojuma atklāšanās dienas. Mantinieki savu gribu pieņemt mantojumu var izteikt, vai nu vēršoties pie zvērināta notāra un parakstot mantošanas iesniegumu, vai pieņemot faktiskā valdījumā klusējot, ar tādu darbību, kuru attiecīgos apstākļos var iztulkot vienīgi tā, ka zināma persona atzīst sevi par mantinieku.

Tiesību aktos nav noteikts obligāts mantinieku pienākums vērsties pie zvērināta notāra un saņemt mantojuma apliecību par mantinieku apstiprināšanu mantojuma tiesībās uz mantojuma atstājēja atstāto mantojumu. Līdz ar to var rasties situācija, ka mantinieki ir pieņēmuši mantojumu faktiskā valdījumā klusējot, turpina mantojumā ietilpstošo mantu lietot un apsaimniekot, bet oficiāli izdota dokumenta par viņu apstiprināšanu mantojuma tiesībās nav.

Ja mantinieki ir izteikuši savu gribu pieņemt mantojumu, tad ar mantojuma pieņemšanas brīdi uz mantiniekiem pāriet visas mantojuma atstājēja tiesības un saistības, tai skaitā uz mantiniekiem pāriet pienākums maksāt ar mantojumā ietilpstošā dzīvokļa apsaimniekošanu saistītos maksājumus.

Ja mantojuma atstājējam bijušas parādsaistības, piemēram, parāds par elektroenerģijas piegādi vai parāds par dzīvokļa apsaimniekošanu, kreditors var vērsties pie zvērināta notāra ar lūgumu uzaicināt mantiniekus izteikt gribu par mantojuma pieņemšanu. Pēc pamatota kreditora iesnieguma saņemšanas zvērināts notārs uzsāks mantojuma lietu un izsludinās mantojuma atklāšanos, nosakot pieteikšanās termiņu.

Ja mantinieki zvērināta notāra noteiktajā uzaicinājuma termiņā iesniegs mantošanas iesniegumu par mantojuma pieņemšanu, kreditoram būs tiesības vērsties pie mantiniekiem ar prasību segt mantojuma atstājēja parādsaistības.

Ja zvērināta notāra noteiktajā uzaicinājuma termiņā mantinieki nebūs pieteikušies vai arī būs atteikušies no mantojuma, zvērināts notārs izdos notariālo aktu par mantojuma lietas izbeigšanu un mantojuma atstājēja manta tiks atzīta par bezmantinieka mantu un piekritīs valstij. Valsts vai pašvaldība atzīst parādus, kuri nodrošināti ar hipotēku vai komercķīlu, kā arī tos parādus, kuri pieteikti kā kreditoru pretenzijas mantojuma lietā zvērinātam notāram uzaicinājumā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā un kuri likumā noteiktajā kārtībā ir pamatoti un atzīti.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 263 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas