E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29687
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kādos gadījumos var piemērot piespiedu atvešanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2023
Māris

Labdien! Biju telefoniski paziņojis tiesai, ka nav kam atstāt bērnus pieskatīt, bet man tāpat piemēroja piespiedu atvešanu. Kādos gadījumos to var piemērot?

A
atbild:
11. jūlijā, 2023
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 242. panta pirmās daļas 3. punktam kriminālprocesa nodrošināšanai personas tiesības var ierobežot ar procesuālajiem piespiedu līdzekļiem, tai skaitā piespiedu atvešanu.

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 245. pantam procesuālo piespiedu līdzekli piemēro procesa virzītājs vai izmeklēšanas tiesnesis ar motivētu rakstveida lēmumu, kurā norāda:

1) personu, kurai piemērojams piespiedu līdzeklis;

2) piespiedu līdzekļa piemērošanas pamatu;

3) piespiedu līdzekļa veidu;

4) iestādi vai personu, kurai uzdots lēmumu izpildīt;

6) lēmuma pārsūdzēšanas kārtību.

Lēmumā par drošības līdzekļa piemērošanu papildus norāda, saistībā ar kāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu aizdomās turētajam vai apsūdzētajam tiek piemērots drošības līdzeklis.

Ar brīvības atņemšanu nesaistītie piespiedu līdzekļi atbilstoši Kriminālprocesa likuma 250. pantam ir piespiedu atvešana.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 250. pantu, lai nodrošinātu personas piedalīšanos procesuālajā darbībā, ja tā bez attaisnojoša iemesla neierodas pēc procesa virzītāja aicinājuma, var piemērot piespiedu atvešanu.

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 251. pantam piespiedu atvešanu piemēro ar procesa virzītāja lēmumu, kurā norāda, kas, pie kuras amatpersonas, kad un kādā nolūkā jāatved, kurai policijas iestādei uzdota piespiedu atvešana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas