E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29636
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Pirmpirkuma tiesības uz lauksaimniecības zemi

J
jautā:
09. jūnijā, 2023
Anita

Labdien! Vēlos uzdot jautājumu par pirmpirkuma tiesībām uz lauksaimniecībā iznomājamo zemi. Tiek slēgts lauksaimniecības zemes nomas līgums, bet zemes vienībā ir arī meža zeme, kas veido aptuveni pusi no zemes vienības platības un netiek iznomāta. Iznomātājs nevēlas, lai LIZ nomniekam būtu pirmpirkuma tiesības, un zemes nomas līgumā ir teikums, ka nomnieks atsakās no pirmpirkuma tiesībām. Vai nomnieks ir tiesīgs šādu līgumu reģistrēt pašvaldībā un tādā veidā pēc viena gada, kad pašvaldībā ir reģistrēts līgums, iegūt šīs pirmpirkuma tiesības? Ja šādas pirmpirkuma tiesības uz lauksaimniecības zemi nomniekam ir, tad kas notiek ar meža zemi, kura arī ir zemes vienības sastāvā, bet netiek iznomāta? Ja, piemēram, kopējā īpašuma sastāvā ir citas zemes vienības, kas nav LIZ, un tiek atsavināts īpašums. Vai tiešām LIZ nomniekam automātiski rodas pirmpirkuma tiesības uz visu īpašumu? Paldies!

A
atbild:
11. jūlijā, 2023
Olga Lauva
juriste

Likuma “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” 30.2 pants skaidri paredz, kam ir pirmpirkuma tiesības uz lauksaimniecības zemi. Ja zemes īpašnieks pārdod viņam piederošo lauksaimniecības zemi, tad pirmpirkuma tiesības uz to ir zemes nomniekam un Latvijas zemes fonda pārvaldītājam, ievērojot šā panta otrās, trešās un ceturtās daļas nosacījumus.

Tātad jau likumā nomniekam, ja zemes īpašnieks pārdod viņam piederošo lauksaimniecības zemi, ir paredzētas pirmpirkuma tiesības uz lauksaimniecības zemi. Saskaņā ar Civillikuma 1415. pantu neatļauta un nepieklājīga darbība, kuras mērķis ir pretējs reliģijai, likumiem vai labiem tikumiem vai kura vērsta uz to, lai apietu likumu, nevar būt par tiesiska darījuma priekšmetu; tāds darījums nav spēkā.

Pirmpirkuma tiesības var izmantot likuma 28.1 panta pirmajā daļā minētā persona, kura nomā pārdodamo lauksaimniecības zemi un zemes nomas līgumu reģistrējusi pašvaldībā vismaz gadu pirms darījuma noslēgšanas dienas vai kura nomā pārdodamo lauksaimniecības zemi un kurai pirmpirkuma tiesības uz zemi pielīgtas un reģistrētas zemesgrāmatā.

Ja šā panta otrajā daļā minētās personas nav vai ja zemes nomnieki nav vienojušies par pirmpirkuma tiesību izmantošanu, ievērojot šā panta trešo daļu, vai zemes nomnieks, kuram pirmpirkuma tiesības uz zemi pielīgtas un reģistrētas zemesgrāmatā, pirmpirkuma tiesības neizmanto, pirmpirkuma tiesības uz atsavināmo lauksaimniecības zemi var izmantot šā likuma 38. panta pirmajā daļā minētā Latvijas zemes fonda pārvaldītājs.

Ja pārdodamā lauksaimniecības zeme ir kopīpašums, tad pirmpirkuma tiesības uz to ir zemes kopīpašniekam. Pirmpirkuma tiesības īsteno Civillikumā noteiktajā kārtībā. Ja zemes kopīpašnieks atsakās no pirmpirkuma tiesību īstenošanas, pirmpirkuma tiesības var īstenot zemes nomnieks un Latvijas zemes fonda pārvaldītājs, ievērojot šā panta otrās, trešās un ceturtās daļas nosacījumus.

Likuma 30.3 pantā ir paredzēti izņēmumi darījumos ar lauksaimniecības zemi.

Atbilstoši likuma 36. pantam lauksaimniecības zemes nomas līgums slēdzams rakstveidā uz termiņu, kas nav īsāks par pieciem gadiem. Zemes nomnieks vai iznomātājs Ministru kabineta noteiktajā kārtībā pašvaldību informē par noslēgtiem lauksaimniecības zemes nomas līgumiem. Pašvaldība ved tikai lauksaimniecības zemes nomas līgumu reģistru, bet neuzņemas atbildību par nomas līguma saturu.

LIZ nomniekam likums paredz pirmpirkuma tiesības tikai uz lauksaimniecības zemi; uz pārējām zemes vienībām, kas nav lauksaimniecības zeme, pirmpirkuma tiesības nav attiecināmas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 296 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas