E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2962
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Sociālās iemaksas pašnodarbinātajam

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2013
Irāna Bukša

Vai z/s īpašniece, kas saņem bērna kopšanas pabalstu līdz 1.5 gadiem, ir pakļauta nosacījumam, ka ienākumi no realizācijas z/s pārsniedz 200.00Ls un jāmaksā VSAOI par tekošo mēnesi vai līdz gada beigām?

A
atbild:
18. oktobrī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) maksāšanas pienākumu rada ienākumi, un iemaksas veicamas atkarībā no nodokļa maksātāja statusa. 

Likums „Par valsts sociālo apdrošināšanu” nosaka: pašnodarbinātais ir arī zemnieku saimniecības īpašnieks, kas, nebūdams darba tiesiskajās attiecībās ar savas zemnieku saimniecības pārvaldes institūciju, veic šīs saimniecības vadības funkciju, ja šajā saimniecībā likumā noteiktajā kārtībā nav iecelts (ievēlēts) pārvaldnieks (direktors).

Pašnodarbinātie, kuru ienākumi sasniedz Ministru kabineta noteikto obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru, ir pakļauti apdrošināšanai. VSAOI minimālais apmērs mēnesī ir valstī noteiktās minimālās darba algas 200 latu apmērā. Ja kādā mēnesī šāds ienākums sasniegts, pašnodarbinātajam VSAOI jāmaksā. Pašnodarbinātais veic obligātās iemaksas par tiem pārskata ceturkšņa mēnešiem, kuros ienākumi  no saimnieciskās darbības ir sasnieguši vismaz Ls 200  mēnesī. 

Pašnodarbinātais līdz pārskata ceturksnim sekojošā mēneša 15.datumam veic obligātās iemaksas un iesniedz VID ziņojumu „Ziņojums par pašnodarbinātā vai iekšzemes darba ņēmēja pie darba devēja – ārvalstnieka, vai ārvalstu darbaņēmēja pie darba devēja – ārvalstnieka valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām pārskata ceturksnī” (MK 2010.gada 7.septembra noteikumu Nr.827 4.pielikums). 

Valsts ieņēmuma dienesta atbildēs uz jautājumiem ir paskaidrots, ka pašnodarbinātais no aprēķinātā obligāto iemaksu objekta apmēra atskaita proporcionālo daļu par pārejošas darbnespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma kalendāra dienām, par kurām ir izsniegta darbnespējas lapa B, kā arī par dienām, kurās tas nav uzskatāms par obligāti sociāli apdrošināmu personu atbilstoši likumam „Par valsts sociālo apdrošināšanu”. 

Skaidrojoša informācija par VSOAI maksāšanu (ar piemēriem un dažādu situāciju izklāstu) ir Valsts ieņēmumu metodiskajā materiālā „Pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas” šeit. VID informatīvais tālrunis 1898.

Tiesa, pašnodarbinātā ienākumiem un attiecīgi sociālajiem maksājumiem ir saistība ar pabalstiem: ja pašnodarbināta sieviete, kopjot bērnu vecumā līdz vienam gadam, gūst ienākumus, nav tiesību uz vecāku pabalstu. Bērna kopšanas pabalstu (100 Ls mēnesī) saņem nenodarbinātās personas. No bērna viena līdz pusotra gada vecumam pabalstu bez ierobežojumiem (100 Ls) saņem visi (gan nodarbinātās, gan nenodarbinātās personas).

Tā tas ir tagad. Pašreiz Saeima izskata likumu grozījumus, ar kuriem paredzēts mainīt gan pabalstu summas, gan izmaksas nosacījumus.

Informāciju par pašreizējiem pabalstu izmaksas noteikumiem varat uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā. Kontaktinformācija šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas