E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2374
Lasīšanai: 4 minūtes

Tiesības uz pabalstu, ja nav ienākumu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. maijā, 2013
Svetlana Bondareva

Labdien! Lūdzu skaidrojumu par sekojošo. Zemnieku saimniecības īpašniece, pašnodarbināta persona, dodas grūtniecības atvaļinājumā un pēc tam bērna kopšanas atvaļinājumā. Saimniecība regulāri saņem peļņu. Ko darīt, lai saimniecība turpinātu savu darbību un īpašniece nezaudētu pabalstus? Paldies!

A
atbild:
14. jūnijā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums „Par valsts sociālo apdrošināšanu” nosaka: pašnodarbinātais ir arī persona, kura gūst ienākumu (vai ieņēmumus) arī kā zemnieku saimniecības īpašnieks, kas, nebūdams darba tiesiskajās attiecībās ar savas zemnieku saimniecības pārvaldes institūciju, veic šīs zemnieku saimniecības vadības funkciju, ja šajā zemnieku saimniecībā likumā noteiktajā kārtībā nav iecelts (ievēlēts) pārvaldnieks (direktors). Kā organizēt saimniecības darbību, jāizlemj īpašniekam.

Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta referente Ināra Baranovska sniedza atbildi par pabalstu nosacījumiem.

Likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 5.pantā noteikts, ka maternitātes pabalstu piešķir sociāli apdrošinātām sievietēm par visu grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbinātā sieviete zaudē ienākumus. Maternitātes pabalsta piešķiršanas pamats ir Ministru kabineta noteiktajā kārtībā izsniegta darbnespējas lapa B un darba devēja apstiprinājums par darba ņēmēja neierašanos darbā vai pašnodarbinātā apstiprinājums par nespēju strādāt darba nespējas periodā.

Saskaņā ar likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.4 panta pirmo daļu vecāku pabalstu piešķir un izmaksā sociāli apdrošinātai personai, kura kopj bērnu vai vairākus vienās dzemdībās dzimušus bērnus vecumā līdz vienam gadam (vienam no bērna vecākiem, vienam no adoptētājiem, kura aprūpē un uzraudzībā pirms adopcijas apstiprināšanas tiesā ar bāriņtiesas lēmumu nodots adoptējamais bērns, audžuģimenes loceklim, kurš noslēdzis līgumu ar pašvaldību, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu bērnu faktiski kopj un audzina), ja šī persona ir nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā (ir uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”) un:

  1. kā viens no bērna vecākiem, kurš pieprasījis vecāku pabalstu, atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā;
  2. kā viens no adoptētājiem, kura aprūpē un uzraudzībā pirms adopcijas apstiprināšanas tiesā ar bāriņtiesas lēmumu nodots adoptējamais bērns, kā audžuģimenes loceklis, kurš noslēdzis līgumu ar pašvaldību, kā aizbildnis vai cita persona, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu bērnu faktiski kopj un audzina, atrodas atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu;
  3. kā pašnodarbinātais bērna kopšanas dēļ negūst ienākumus.

Ņemot vērā minēto, ja pašnodarbināta sieviete pirmsdzemdību un pēcdzemdību periodā, kā arī, kopjot bērnu vecumā līdz vienam gadam, gūst ienākumus, tiesību uz maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu šādai sievietei nav.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas