E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29599
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai būs jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis

J
jautā:
06. jūnijā, 2023
Lote

Labdien! Atbilstoši likumam “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, pārdodot nekustamo īpašumu, kapitāla pieauguma nodoklis nav jāmaksā, ja: nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums. Zemesgrāmatas sadaļā “Mani īpašumi” redzu, ka man pieder tikai viens īpašums (dzīvoklis). Vienlaikus, esot laulībā, mans vīrs iegādājās apbūves gabalu, kas skaitās kā kopīpašums. Šis īpašums gan neparādās manā zemesgrāmatā, un arī iegādātā apbūves gabala zemesgrāmatā kā īpašnieks minēts tikai mans vīrs. Attiecīgi atbilstoši vietnei zemesgramata.lv man ir viens nekustamais īpašums (dzīvoklis) un manam vīram ir viens nekustamais īpašums (apbūves gabals), kas ir iegādāts laulības laikā. Vēlējos noskaidrot, vai, pārdodot savu dzīvokli, man ir jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis, ņemot vērā, ka laulības laikā iegādātais apbūves gabals skaitās kā kopīpašums (pat ja to iegādājās mans vīrs un zemesgrāmatā tas neparādās kā mans īpašums). Paldies!

A
atbild:
12. jūnijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Nodoklis nav jāmaksā atsevišķos likumā noteiktos gadījumos:

  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta;
  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums;
  • nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums, un ienākums no šī nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Visos gadījumos, kad atsavina savu nekustamo īpašumu, nodokļa piemērošanai atskaites brīdis nekustamā īpašuma piederības ilguma noteikšanai ir diena, kad personas īpašuma tiesības nostiprinātas zemesgrāmatā.

Saskaņā Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās.

Ja jums pieder tikai viens nekustamais īpašums, tad nodokļa atbrīvojumam izmantojami kritēriji par vienīgo īpašumu. Savukārt uzskatījumā minētais pirmais nosacījums ir piemērojams, ja dzīvoklis ir īpašumā ilgāk par pieciem gadiem un jebkurus 12 mēnešus pēc kārtas ir bijusi deklarētā dzīvesvieta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas