E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29589
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
18
18

Vai jāmaksā nodoklis no auto pārdošanas ienākuma

J
jautā:
05. jūnijā, 2023
Viktorija

Labdien! Gribēju uzzināt, kā jārīkojas šajā situācijā: 2023. gada janvārī auto, kas bija operatīvajā līzingā, tika izpirkts no bankas un pārdots fiziskai personai par 15 000 EUR. Par iegūto naudu līzingā tika iegādāts jauns auto. Vai šajā gadījumā ir jāmaksā IIN? Vai no visas pārdošanas summas vai tikai no starpības, kas pārsniedz 10 000 EUR? Paldies.

A
atbild:
14. jūnijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārdodot savu mantu, nodokļi nav jāmaksā, ja tas nav saistīts ar pārdevēja saimniecisko darbību. Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamajā ienākumā neietver un ar nodokli neapliek ienākumu no personīgā īpašuma (fiziskajai personai piederošas personiskai lietošanai paredzētas tādas kustamas lietas kā mēbeles, apģērbs un citas kustamas lietas) atsavināšanas, izņemot ienākumu no pārdošanai izgatavotas vai iegādātas lietas (ķermeniskas vai bezķermeniskas) pārdošanas.

Taču, ja gūtie ienākumi no auto pārdošanas pārsniedz 10 000 eiro, tad šis darījums ir jādeklarē, nākamajā gadā iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Fiziskās personas darbību uzskata par saimniecisko darbību, ja tā atbilst vienam no šiem kritērijiem:

  • darījumu regularitāte un sistemātiskums – trīs un vairāk darījumu gadā vai pieci un vairāk darījumu trijos gados;
  • ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro gadā, izņemot ienākumus no personiskā īpašuma atsavināšanas (personiskai lietošanai paredzēto kustamo lietu – mēbeļu, apģērba un citu lietu);
  • darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.
Labs saturs
18
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas